27 oktober 2017

Bergen op Zoom verlengstuk van Canada tijdens herdenkingsweek

Ook 73 jaar na dato leeft Slag om de Schelde voort in hart van bewoners

Even lijkt het er deze zondag op dat de weergoden boos zijn. Op het moment dat de officiële Canadese herdenking van de Slag om de Schelde begint in Bergen op Zoom, barst de regen los. Maar nog geen minuut later kunnen de honderden aanwezigen hun paraplu weer inklappen. Als even later een Spitfire overvliegt als eerbetoon aan de gevallenen die begraven liggen op de Canadese begraafplaats, moeten mensen hun ogen zelfs dichtknijpen tegen de zon.

Elk jaar wordt op diverse plekken in Noord-Brabant en Zeeland de Slag herdacht dat in oktober en november 1944 een zware strijd werd gestreden om de Schelde. Doel was deze waterweg in handen te krijgen, zodat geallieerde bevoorradingsschepen hun lading konden lossen in het eerder bevrijde Antwerpen. De operatie verliep onder leiding van de Canadezen, die in het gebied meer dan zesduizend militairen verloren.

Bergen op Zoom is tijdens de herdenkingsweek het middelpunt. Wie de stad rond deze tijd bezoekt, kan het dan ook niet ontgaan: overal in de stad hangen Canadese vlaggen als eerbetoon aan de bevrijders van 73 jaar geleden. In aanwezigheid van onder meer de Canadese ambassadeur en andere internationale hoogwaardigheidsbekleders vindt jaarlijks een officiële herdenking plaats op de plaatselijke Canadese begraafplaats. “Wij zijn elk jaar weer vereerd dat Nederlanders zo toegewijd zijn aan onze landgenoten van toen. Het ontroert mij, het ontroert het Canadese volk enorm”, zegt ambassadeur Sabine Nölke na afloop van de herdenking.

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend, ook vandaag de dag niet”, legt burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom een link met het heden. “Ik zei dat tijdens de vorige herdenkingen, ik zeg dat nu en ik zal dat blijven herhalen.” De herdenking maakt indruk, ook bij enkele aanwezige Canadese journalisten. “Ik heb mijn best gedaan om niet te huilen; dat is niet gelukt”, verwoordt één van hen hun gevoel.

De Slag om de Schelde wordt overigens niet alleen herdacht in Bergen op Zoom. Verspreid door Noord-Brabant en Zeeland wordt jaarlijks stilgestaan bij deze geallieerde operatie. Zo wordt rondom het Zeeuwse Nieuwdorp jaarlijks een wandeltocht georganiseerd, de Mallardmars. En onder meer in Vlissingen en Arnemuiden vinden officiële plechtigheden plaats als eerbetoon aan de bevrijders van toen. Het volledige verhaal van de Slag om de Schelde is terug te vinden in het Bevrijdingsmuseum Zeeland, gelegen in Nieuwdorp.

Auteur: Jeroen van Wieringen. Stichting Liberation Route Europe.

Informatie
Meer over de jaarlijkse herdenkingen en activiteiten ter nagedachtenis aan de Slag om de Schelde is te vinden op www.canadays.nl