18 oktober 2017

2018 – Jaar van Verzet: ‘Verzet is iets van alle tijden’

Van poppentheater tot exposities en van toneelvoorstellingen tot cartoons. Tijdens het ‘Jaar van Verzet’ – een initiatief van het Nationaal Platform WO2 – kan heel Nederland in 2018 kennis maken met dit thema. Een thema dat niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde, maar ook vandaag de dag nog actueel is. “Verzet is iets van alle tijden”, vindt Gerda Brethouwer, programmaleider van het themajaar. “Want wanneer kom je bijvoorbeeld voor iemand anders op? Of wat houd je juist tegen om dat te doen?”

Allerlei organisaties die raakvlakken hebben met de Tweede Wereldoorlog hebben de handen ineengeslagen om in 2018 het thema ‘verzet’ landelijk onder de aandacht te brengen. Een eerste inkijkje in wat mensen kunnen verwachten, werd begin deze maand gegeven tijdens een congres in Fort Voordorp bij het Utrechtse Groenekan. “Wat ik daar zag, smaakte naar meer”, stelt Brethouwer. “Er werd nu al een breed aanbod gepresenteerd van projecten die volgend jaar ingaan op verzet.”

De nadruk ligt tijdens het themajaar op persoonlijke verhalen. “Juist die spreken nu erg aan”, weet de programmaleider. “Jezelf kunnen identificeren en je eigen verhaal eraan koppelen. Dát maakt mensen nieuwsgierig. Zij raken betrokken bij die verhalen en worden zich daardoor meer bewust van het maken van keuzes. Niet alleen in het verleden ging het om goed en kwaad. Het verschil is wel dat we nu zelf kunnen kiezen en zaken in vrijheid kunnen delen. Dat is echter niet vanzelfsprekend en is iets waar we aan moeten blijven werken.”

Mede dankzij financiële ondersteuning van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kunnen volgend jaar vele activiteiten verspreid door het land plaatsvinden en kan een ieder die dat wil met eigen activiteiten aanhaken. Een voorbeeld hiervan is een expositie over een groep Joodse vluchtelingen die door de Nederlandse verzetsvrouw Geertruida Wijsmuller vanuit Amsterdam naar Engeland werden gebracht – nota bene met toestemming van de Duitse autoriteiten. Maar ook komt er een school- en publiek programma over de Arubaanse jongen Boy Ecury, die als tiener naar Nederland kwam en tijdens de oorlog bij het verzet betrokken raakte. Verder wordt bijvoorbeeld een schrijfmaand over ‘verzet’ georganiseerd op Wikipedia en moeten jongeren in Zeeland aan de hand van een cartoonwedstrijd worden geïnspireerd actief na te denken over het thema. “Het zijn maar een paar voorbeelden, maar geeft goed aan hoezeer ‘verzet’ leeft in ons land”, zegt Brethouwer hierover. “Alles is tastbaar en leent zich volgens mij prima om dit landelijk themajaar tot een groot succes te maken.”

Auteur: Jeroen van Wieringen. Stichting Liberation Route Europe.

Hier vind je alle subsidietoekenningen voor ‘Verzet’ van het vfonds: