11 september 2017

Market Garden 73 jaar later nog altijd een heuse operatie

Airborne-gemeenten maken zich op voor grootschalige herdenkingen en evenementen

Aan de vooravond van de 73e herdenking van Operatie Market Garden, die in september 1944 plaatsvond op Nederlandse bodem, wordt op veel plekken hard gewerkt. Niet alleen aan het organiseren van lokale herdenkingen en kransleggingen, maar ook aan grootschalige evenementen waar tienduizenden bezoekers op af zullen komen. Wij spraken de organisatoren van enkele van deze evenementen in de zogeheten Airborne-gemeenten: Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum.

Het placeren van veteranen, het regelen van de vergunningen en het verstrekken van de benodigde vip- en perspassen. Het is zomaar een greep uit de werkzaamheden van Truus Lockhorn, die bij de gemeente Ede is belast met de activiteiten op de Ginkelse Heide. Zaterdag 16 september zijn daar ongeveer 40.000 mensen getuige van onder meer een static show met militaire voertuigen, alsmede de dropping van ongeveer duizend parachutisten uit historische vliegtuigen. “Het is echt heel veel werk maar ik zou dit evenement voor geen goud in de wereld willen missen of willen ruilen met iets anders”, zegt Lockhorn stellig. “De Airborne zit voor eeuwig in mijn hart.”

Even verderop worden alle draaiboeken keer op keer gecontroleerd voor de multimediale Bridge to Liberation Experience, vrijdagavond 15 september bij de Arnhemse John Frostbrug. Dit initiatief is enkele jaren geleden ontstaan in samenwerking met de gemeente Arnhem en biedt bezoekers een mix van muziek, dans en theater. Doel is de impact van de strijd in Arnhem, toen en nu, tastbaar te maken voor een breed publiek. Organisator Marieke van Kessel kijkt uit naar de komst van de naar verwachting 20.000 bezoekers: “Hun betrokkenheid is overweldigend en hartverwarmend. De afgelopen jaren hebben we geleed dat er, ondanks mogelijk slecht weer, sowieso duizenden mensen op de historische plek zullen staan.”

Een andere jaarlijkse traditie is de Polen-herdenking in Driel, aan de overkant van de Rijn. Het is een relatief kleinschalige herdenking, maar daarmee niet minder indrukwekkend. Remco Janssen is namens de gemeente Overbetuwe nauw betrokken bij de organisatie van de herdenking. Die wordt georganiseerd Stichting Driel-Polen, met ondersteuning van de gemeente Overbetuwe. De herdenking vindt plaats op het Polenplein. “De bijdrage van de lokale jeugd is altijd een belangrijk onderdeel geweest van deze herdenking. Wij blijven dit benadrukken”, stelt Janssen. “Daarnaast hebben wij nu voor het tweede jaar een gedicht dat wordt voorgedragen door een leerling van een school uit Polen die dit geschreven heeft en uit een onderlinge competitie door een jury verkozen is. De opening van het ‘Informatiecentrum De Polen van Driel’ in 2014 bewijst zijn functie. Niet alleen tijdens de herdenking is er een toenemende belangstelling. Ook gedurende het jaar komen veel belangstellenden uit binnen- en buitenland naar Driel om informatie te verkrijgen over dit deel van de geschiedenis.”

Burgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum kan inmiddels wat rustiger achterover leunen. Hoewel in haar gemeente ook tal van activiteiten plaatsvinden in het weekend van 16 september, is de grootste Market Garden-gerelativeerde activiteit daar al achter de rug. Ongeveer 32.000 mensen liepen daar op zaterdag 2 september mee met de Airborne Wandeltocht, die jaarlijks wordt georganiseerd als eerbetoon aan de geallieerden die streden voor de vrijheid in september 1944. Burgemeester Agnes Schaap kijkt tevreden terug op het evenement: “Het was een fantastische dag. Het was de eerste keer dat ik als burgemeester van Renkum De Airborne Wandeltocht heb meegemaakt. De samenwerking tussen de Politiesportvereniging en de gemeente verliep soepel. Ik ben erg onder de indruk van sfeer en de belangeloze inzet van de ongeveer honderd vrijwilligers. De aanwezigheid van zes ‘Arnhem-veteranen’ gaf een extra bijzonder tintje aan deze gedenkwaardige dag.”

Auteur: Jeroen van Wieringen

Meer weten over de events?
www.bridgetoliberation.nl
www.ede.nl/airborne
www.driel-polen.nl/nl/program-2017/
www.airbornewandeltocht.nl

Kijk op www.airbornefeelings.nlof www.airborne-herdenkingen.nlvoor een volledig overzicht van alle Market Garden-herdenkingen rondom Arnhem.