11 september 2017

Ruim zeshonderd oorlogsbronnen bij kenmerkende WO2-thema’s uitgelicht

Het toevoegen van origineel erfgoedmateriaal aan de thema’s, te bekijken via www.tweedewereldoorlog.nl/themas, draagt bij aan de verdieping van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog zoals de invasie in mei 1940, de slag om Arnhem en de Februaristaking. Het Netwerk Oorlogsbronnen selecteerde de bronnen uit de collectieportal Oorlogsbronnen.nl, een zoekmachine waar miljoenen objecten, foto’s, archiefstukken uit de periode 1940-1945 samenkomen.

Een noodkachel en een foto van een schuilplaats bij het thema ‘onderduiken’. ‘Duits bestuur’ van verschillende kanten belicht met een karikatuur van Seyss-Inquart en Mussert, alsmede een oproep aan de bevolking van Nederland. En een foto van Joodse vluchtelingen uit Duitsland bij ‘Nederland in het interbellum’. Dit zijn enkele voorbeelden van sprekende bronnen, afkomstig uit tientallen verschillende collecties, die context bieden bij uiteenlopende WO2-onderwerpen.

De oorlogsbronnen zijn afkomstig uit de collecties van het Fries Verzetsmuseum, Oorlogsmuseum Overloon, Museon, Regionaal Archief Tilburg, Museum Rotterdam, Nationaal Archief, NIOD, Nationaal Comité 4 & 5 mei, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum, Erfgoed Leiden, Stadsarchief Rotterdam, Atlas van Stolk, Delpher/Koninklijke Bibliotheek en Wikimedia Commons.

Meer lezen over de selectie van dit bronmateriaal? Lees dan de volgende blog.

Foto: Een jasje gemaakt van hondenhaar. [Rijksmuseum]