23 juli 1945

Maarschalk Henri Phillipe Petain terechtgesteld

Maarschalk Henri Phillipe Petain staat op 23 juli terecht voor collaboratie met de Duitsers. Een van de Franse helden van de Eerste Wereldoorlog en voormalig staatshoofd van het Vichy-regime. Deze regering ontstond na de Duitse inval in mei 1940. Na een relatief korte strijd tekende Petain op 22 juni 1940 een wapenstilstand met Duitsland. De partijen kwamen overeen om Frankrijk op te delen. Een bezet deel en niet-bezet deel. De regering van het niet bezette en zuidelijke gedeelte van Frankrijk zetelde in de Vichy met Petain aan het hoofd. Ook vielen de koloniën nog onder de Vichy-regering. De facto betekende dit dat het Vichy-regime een soort van marionettenregime was van de Duitsers.
In 1944 werd Parijs bevrijd. Petain vluchtte hierop naar Duitsland. Na de oorlog stuurde de Duitsers hem terug naar Frankrijk.. Het proces tegen Petain is het eerste proces tegen een grote oorlogsleider.
Hoofdaanklager André Mornet zou de doodstraf eisen voor hoogverraad. Deze straf krijgt Petain ook. Later wordt dit, vanwege zijn leeftijd, omgezet in levenslang. Hij wordt verbannen naar Ile d’Yeu waar hij sterft in 1951 op de leeftijd van 95.