In deze korte film vertellen kleinkinderen van dwangarbeiders van de Birma-Siam spoorlijn over hun familieverhalen aan de hand van verschillende tekeningen. De lesbrief is een handvat aan docenten voor het organiseren van een korte les over de geschiedenis en de impact van de dwangarbeid aan de Siam-Spoorlijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Archives
Filmselectie 4 en 5 mei
Netwerk Filmeducatie heeft een filmselectie samengesteld van korte en lange films die in het onderwijs gebruikt kunnen worden om onderdrukking en vrijheid te bespreken in de klas in aanloop naar 4 en 5 mei. De films sluiten aan bij verschillende leergebieden— van Nederlands tot Geschiedenis en Burgerschap, en zijn veelal gratis te bekijken. Aanvullend is er lesmateriaal beschikbaar voor direct gebruik.
De lange reis van de Poesaka Hellships
Dit online lespakket over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de Japanse zeetransporten in Zuidoost-Azië 1942-1945 betreft o.a. een verhalenboek, een werkboek met instructie, lesbrieven en verdiepingsvragen, een documentaire (36 min.) en een stripboek met verhalen van diverse ooggetuigen en directe nazaten waaronder Adriaan van Dis en Marion Bloem.
Vergeten oorlog
Een kinderboekenreeks en online lesmateriaal over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog.
Arigato
Film en lesbrief over herdenken en vergeven. De Indonesische oma van Toet denkt terug aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Arigato
Film en lesbrief over herdenken en vergeven. De Indonesische oma van Toet denkt terug aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Atelier van Herinnering
Op de site vind je zo’n honderd theaterteksten die gebaseerd zijn op ontmoetingen tussen jongeren en mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. De teksten komen voort uit de vele voorstellingen van Theater Na de Dam. Naast de teksten bieden we lesbrieven aan voor geschiedenis, burgerschap, filosofie en drama.
Het jaar 2602
Dvd met documentaire over mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind verbleven in de Japanse interneringskampen (vanaf het Japanse jaar 2602).
Omdat wij mooi waren
Documentaire en lesbrief over troostmeisjes uit voormalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Bedankt voor onze vrijheid
Boek met oorlogsverhalen en met name over de degenen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid vandaag, geïllustreerd door diverse gedenktekens in het land.