Vergeten oorlog

Een kinderboekenreeks en online lesmateriaal over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

Atelier van Herinnering

Op de site vind je zo’n honderd theaterteksten die gebaseerd zijn op ontmoetingen tussen jongeren en mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. De teksten komen voort uit de vele voorstellingen van Theater Na de Dam. Naast de teksten bieden we lesbrieven aan voor geschiedenis, burgerschap, filosofie en drama.

De Ontdekking

In de strip De Ontdekking lezen leerlingen over de periode van de bezetting van Nederland. Het gaat over belangrijke gebeurtenissen en begrippen zoals de intocht van het Duitse leger, verzet en collaboratie. Bij het verhaal horen verschillende (klassikale) opdrachten.

Vergeten oorlog

Een kinderboekenreeks en online lesmateriaal over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

4 en 5 mei denkboek

In het 4 en 5 mei Denkboek worden kinderen op diverse manieren uitgedaagd na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie.

Buiten is het oorlog

Leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar over het leven van Anne Frank. Aan de hand van 10 thema’s leren kinderen over Annes leven.

Alles over Anne

Alles over Anne is het eerste boek dat uitgaat van wat kinderen zelf willen weten. Ook de tekeningen van Huck Scarry spelen in op vragen van kinderen. Ruim honderd foto’s en prachtige illustraties, geven je een indrukwekkend beeld van Annes leven en haar wereld.

Goed en fout in de Tweede Wereldoorlog

In het onderwijsprogramma Goed en fout in de Tweede Wereldoorlog ontdekken leerlingen dat de keuzes die je maakt tijdens de oorlog zowel in als na de oorlog grote gevolgen kunnen hebben. Ook leren ze dat er tussen goed en fout een enorm grijs gebied zit. Voor welke keuzes staan de Curaçaose verzetsheld George Maduro, overtuigd NSB’er Barend Willem Zijfers, radiotechnicus Erik Klaas de Vries en pianolerares Geesje van Dijk?

Oorlogsgeheimen

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens schreef in 2007 het prachtige boek Oorlogsgeheimen. In 2012 werd dit boek bewerkt tot een met 5 sterren bekroonde jeugdtheatervoorstelling met bijpassend educatiemateriaal.

Van klein tot groots: Anne Frank

Het derde boek uit de serie ‘Van klein tot groots’ vertelt het verhaal van Anne Frank. Ze schreef haar ervaringen in onderduik op in een dagboek, tot ze na ruim twee jaar werd ontdekt en weggevoerd en vermoord in een concentratiekamp. Haar dagboek werd vertaald in meer dan 70 talen en geeft een stem aan meer dan een miljoen kinderen die zijn omgekomen tijdens de Holocaust.