Netwerk Filmeducatie heeft een filmselectie samengesteld van korte en lange films die in het onderwijs gebruikt kunnen worden om onderdrukking en vrijheid te bespreken in de klas in aanloop naar 4 en 5 mei. De films sluiten aan bij verschillende leergebieden— van Nederlands tot Geschiedenis en Burgerschap, en zijn veelal gratis te bekijken. Aanvullend is er lesmateriaal beschikbaar voor direct gebruik.
Archives
Vergeten oorlog
Een kinderboekenreeks en online lesmateriaal over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog.
Atelier van Herinnering
Op de site vind je zo’n honderd theaterteksten die gebaseerd zijn op ontmoetingen tussen jongeren en mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. De teksten komen voort uit de vele voorstellingen van Theater Na de Dam. Naast de teksten bieden we lesbrieven aan voor geschiedenis, burgerschap, filosofie en drama.
De Ontdekking
In de strip De Ontdekking lezen leerlingen over de periode van de bezetting van Nederland. Het gaat over belangrijke gebeurtenissen en begrippen zoals de intocht van het Duitse leger, verzet en collaboratie. Bij het verhaal horen verschillende (klassikale) opdrachten.
Ons monument
Documentaire met getuigenverhalen bij Katwijkse oorlogsmonumenten.
Lesgeven over de Holocaust
In dit lesplan komen delen uit de dagboeken van vijf kinderen aan bod. Zij leefden in de jaren ’30-’40 en werden vermoord in de Holocaust. Via deze fragmenten komen de ervaringen van deze Joodse kinderen in Europa aan bod: hun leven voor de oorlog, het begin van de bezetting, anti-Joodse wetten – de “ster van schaamte”, het ontregelen van het leven, de opsluiting in de getto’s of in de onderduik moeten, en het dagelijks leven als Joods kind gedurende de Holocaust. Ook wordt er nog aanvullend lesmateriaal aangeboden.
Bedankt voor onze vrijheid
Boek met oorlogsverhalen en met name over de degenen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid vandaag, geïllustreerd door diverse gedenktekens in het land.
Vergeten oorlog
Een kinderboekenreeks en online lesmateriaal over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog.
4 en 5 mei denkboek
In het 4 en 5 mei Denkboek worden kinderen op diverse manieren uitgedaagd na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie.
Cultuurmenu VO
Het Cultuurmenu VO is een project voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs in Den Haag en regio. Zestien Haagse musea bieden museumlessen aan die speciaal voor het Cultuurmenu VO zijn gemaakt. Onder de noemer ‘musea’ vallen ook alle deelnemende erfgoedinstellingen. Haagse musea bieden museumlessen aan via een opeenvolgende leerlijn aan klas 1 t/m 3 van het vmbo, havo en vwo. In totaal zijn er zes menu’s om uit te kiezen. Eén menu bestaat steeds uit drie musea.