10 jaar WO2 Onderzoek uitgelicht

Jaargang 11, nummer 2, april 2022

WO2 Onderzoek uitgelicht bestaat 10 jaar! In deze editie leest u de meest spraakmakende artikelen van het afgelopen decennium.

De redactie | Inleiding

Scherpstellen op heden én verleden

Hoe we de oorlog zien en begrijpen is voortdurend in ontwikkeling. De bijdragen tonen de rijkdom en variatie van inzichten die tien jaar aan onderzoek heeft opgeleverd.

Step Vaessen | Indonesië

De brandende littekens van de doofpot

In 2016 plaatsten twee publicaties de Nederlandse oorlog in Indonesië in een onthullend nieuw daglicht. Step Vaessen over de impact van deze broodnodige boeken op de Nederlandse omgang met deze geschiedenis.

Hanco Jürgens | Corona en (on)vrijheid

Gebruik en misbruik van de geschiedenis door radicaal-rechts in Duitsland

Hoe gebruiken radicaal-rechtse bewegingen de Duitse geschiedenis in demonstraties tegen het coronabeleid? En is dit een typisch Duits fenomeen? Hanco Jürgens over het gebruik van de geschiedenis als grabbelton.

Bart Nauta - Omgaan met historisch onrecht

“Kan dit onrecht zomaar passeren?”

Nicole Immler en Jackie June ter Heide spreken over de impact van procedures van rechtsherstel: brengen die de erkenning waarop getroffenen hopen?

Tjitske Lingsma | Daders

Kan iedereen oorlogsmisdadiger worden?

Wat beweegt mensen om deel te nemen aan massageweld? Alette Smeulers en Uğur Ümit Üngör over de stand van het onderzoek en over de controverses binnen het vakgebied.

Janneke Jorna | Liefde in tijden van oorlog

Een wanhoopsdaad van liefde

Janneke Jorna van Netwerk Oorlogsbronnen over Joodse bruiloften tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wanhoop en liefde, pijnlijk zichtbaar in beeld gevangen.

Ido de Haan | Omstanders

Medeplichtige omstanders?

Welke theorieën en meningen bestaan er over omstanders en hun rol tijdens de Jodenvervolging? Ido de Haan bespreekt enkele recente studies.

Guinevere Ras | Dekolonisatie

We waren en zijn hier: meerstemmigheid in musea

“Het maakt uit wiens erfgoed wordt getoond, welk erfgoed, en door wie de verhalen verteld worden.” Guinevere Ras over het belang van meerstemmigheid in museale representatie.

Wim Manuhutu | Verzet

Ondertussen, ergens anders. Het Nederlandse verzet over Nederlands-Indië

Wat waren de denkbeelden over Nederlands-Indië die leefden bij het Nederlandse verzet ten tijde van de bezetting? Wim Manuhutu bespreekt een belangwekkende studie van Jennifer Foray.

Erik Schumacher | Fout verleden

Oog in oog met de collaborateur. NSB’ers in het museum

Musea proberen de Tweede Wereldoorlog dichterbij te brengen met persoonlijke verhalen. Maar wat moeten ze met de collaborateurs?

Pieter Van den Heede | Digitale herinnering

De oorlog als spel

Waarom werd je grootvader na de aanslag op Heydrich gearresteerd? En wat is er daarna met hem gebeurd? Pieter Van den Heede onderzoekt hoe videogames onze kennis over de Tweede Wereldoorlog kunnen verrijken.

Colofon

Redactie
Dr. Froukje Demant, Dr. Ilse Raaijmakers, Dr. Onno Sinke, Brigitte de Kok, Prof. dr. Kees Ribbens, Sophie van den Bergh MA

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
Matthias Lukkes en Marije Wilmink