Omgang met het koloniale verleden

Jaargang 11, nummer 5, december 2022

In 2022 stond het koloniale verleden volop in de schijnwerpers. Naar aanleiding van de resultaten van een grootschalig onderzoeksproject naar de koloniale oorlog in Indonesië volgden ‘diepe excuses’ van het kabinet. In deze WO2 Onderzoek uitgelicht aandacht voor de impact van deze recente ontwikkelingen.

Onno Sinke | Bij het thema

Kanteling in de kijk op het koloniale verleden

De kanteling in de kijk op het koloniale verleden die al enige tijd gaande is, lijkt te versnellen, schrijft Onno Sinke. Er komt in ieder geval steeds meer ruimte voor het Indonesische perspectief.

Tina van der Vlies | Overzicht

De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog in de klas

Hoe staat het met het koloniaal besef en kennis in Nederland? Tina van der Vlies over manieren en mogelijkheden om deze complexe en gevoelige geschiedenis in de klas te bespreken.  

Anne-Lot Hoek | Analyse

De nationale zelfonderzoeken van Nederland en België vergeleken

Anne-Lot Hoek vergelijkt twee grootschalige onderzoeksprojecten in Nederland en België: dat naar de koloniale oorlog in Indonesië en dat naar de koloniale geschiedenis van Congo. Wat betekenen de verschillen voor de omgang met het verleden in beide landen? 

Iris van Huis | Oorlog verbeeld

Duwen tegen het dominante narratief: dekolonisatievitrine in het Tropenmuseum

Welke rol kunnen musea spelen in het openbreken van dominante verhalen over de geschiedenis? Iris van Huis bespreekt de vitrine over de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië in de nieuwe tentoonstelling Onze koloniale erfenis.  

Suze Zijlstra | Column

Oma

“Familiegeschiedenis biedt een ingang naar het verleden.” Suze Zijlstra over het belang van persoonlijke verhalen—én de noodzaak om ook voorbij de pijn van de eigen geschiedenis te kunnen denken. 

Colofon

Redactie
Sophie van den Bergh MA, Dr. Froukje Demant, Matthias Lukkes, Cecile Post MA, Prof. Dr. Kees Ribbens, Dr. Onno Sinke

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
Marije Wilmink