Nederland viert 80 jaar vrijheid. Dit nummer belicht de minder bekende aspecten van de vijf momenten die centraal staan tijdens het jubileumjaar: van de bevrijding van het zuiden tot 15 augustus.
Cecile Post | bij het thema
80 jaar vrijheid (OU)
Cecile Post schreef het redactioneel. Net als vrijheid nu, was bevrijding nooit eenduidig, zo laten alle stukken zien: het verschilde per regio, per moment, per individu.
Kamp Vught en de betrekkelijkheid van de bevrijding
De bevrijding van het zuiden kwam onverwachts, met desastreuze gevolgen voor gevangenen in Kamp Vught. Onderzoeker Savenije pleit voor aandacht voor deze slachtoffers wanneer we denken aan de bevrijding.
Redacteur Pepijn de Koning bezocht het Apeldoornsche Bosch. Heden en verleden komen samen in dit herinneringscentrum, zo stelt hij, wat voor ongemak zorgt. Maar is dit ongemak een zwakte, of juist een kracht?
Hoe staan musea in Noordoost Nederland stil bij de bevrijding die volgde in 1945? Monique Brinks bezocht twee regionale musea in Nijverdal en Grootegast, waar objecten de hoofdrol spelen.
Geluiden uit de stilte. Hoe is het om (klein)kind van een collaborateur te zijn?
ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld deed onderzoek naar de doorwerking van het collaboratieverleden op nabestaanden. Hoe ervaren zij 4 mei? Onderzoeker Lucia Hoenselaars bespreekt de resultaten.
In het kader van 15 augustus bespreekt onderwijsexpert Tina van der Vlies Ons land. Het online platform biedt docenten handvaten voor lessen over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië, zo betoogt zij.