De oorlog getekend

Jaargang 13, nummer 3, juni 2024

Strips en graphic novels lijken zich uitstekend te lenen voor het vertolken van oorlogservaringen en de impact daarvan op het leven van mensen. Maar waarom? In deze editie van WO2 Onderzoek uitgelicht zoeken we het uit.

Anne Marthe van der Bles | Bij het thema

De zeggingskracht van stripverhalen

Redacteur Anne Marthe van der Bles las Maus, en stelt de hoofdvraag van dit nummer: wat is de kracht van stripverhalen in het vertellen van historische verhalen over oorlog en geweld?    

Kees Ribbens | Analyse

Stripverhalen als oorlogsvertolking

Onze redacteur Kees Ribbens biedt een handzaam overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse stripcultuur en de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog daarin.

Roel Daenen | Voorbeschouwing

Zeg niet zomaar ‘strip’ tegen een strip

Roel Daenen kijkt terug op de ontwikkeling van strips in het museale bestel, en kijkt daarmee vooruit naar het boek en de reizende tentoonstelling Het onvoorstelbare verbeeld.

Matthias Lukkes | Interview

De graphic novel als getuigenis

Wat als historici niet langer schrijven óver overlevenden, maar actief met hen samenwerken? Matthias Lukkes sprak hierover met striptekenaar Barbara Yelin en historicus en Germanist Charlotte Schallié.

Sophie van den Bergh | Oorlog verbeeld

Anton de Kom: een verzetsheld verstript

Hoe ‘verstrip’ je een historisch verhaal? Redacteur Sophie van den Bergh sprak met een educator en striptekenaar over het maakproces van een strip over Anton de Kom.

Annelieke Drogendijk | Bespreking

Indrukwekkend zwart

Annelieke Drogendijk las het stripverhaal GRASS, over Koreaanse vrouwen die gedwongen werden tot seksuele slavernij tijdens de Japanse bezetting. Drogendijk schrijft over haar indrukwekkende leeservaring.

Colofon

Redactie
Sophie van den Bergh MA, dr. Anne Marthe van der Bles, dr. Matthijs Kuipers, Matthias Lukkes, Cecile Post MA, prof. dr. Kees Ribbens

Beeldredactie
Beau Visser

Eindredactie
Marije Wilmink

Technische eindredactie
Joyce van Galen Last, Beau Visser