Hoe wordt het verleden voor verschillende, vaak politieke, doeleinden ingezet?In deze WO2 Onderzoek uitgelicht verkennen we de achtergrond van een aantal debatten met grote maatschappelijke impact.
Sophie van den Bergh | Bij het thema
De lastige relatie tussen verleden – heden – toekomst
Duitsland als ‘wereldkampioen herinnering’? Sophie van den Bergh over de verstrengeling van herinneringscultuur en nationale identiteit.
Kolonialisme en de Holocaust: een Historikerstreit 2.0?
Een recent essay van Dirk Moses ontketende een felle discussie onder Duitse wetenschappers over de relatie tussen het kolonialisme en de geschiedenis van de Holocaust. Matthijs Kuipers ontleedt deze Historikerstreit 2.0.
Welk verhaal over de geschiedenis willen museale en erfgoedinstellingen vertellen? En wat is de plaats die daarin is weggelegd voor de actualiteit? Vier professionals gaan in gesprek over de mogelijkheden en valkuilen in het behandelen van actuele thema’s.
‘Waar is Anne Frank’ van Ari Folman vergelijkt het verhaal van Anne Frank met dat van hedendaagse vluchtelingen. Kimber van Valkenburg over de educatieve waarde van deze film: “Parallellen zien tussen het verleden en heden vergt behoorlijk wat denkvaardigheden en historisch besef.”