De politieke omgang met het verleden

Jaargang 11, nummer 4, oktober 2022

Hoe wordt het verleden voor verschillende, vaak politieke, doeleinden ingezet? In deze WO2 Onderzoek uitgelicht verkennen we de achtergrond van een aantal debatten met grote maatschappelijke impact. 

Sophie van den Bergh | Bij het thema

De lastige relatie tussen verleden – heden – toekomst

Duitsland als ‘wereldkampioen herinnering’? Sophie van den Bergh over de verstrengeling van herinneringscultuur en nationale identiteit.

Matthijs Kuipers | Analyse

Kolonialisme en de Holocaust: een Historikerstreit 2.0?

Een recent essay van Dirk Moses ontketende een felle discussie onder Duitse wetenschappers over de relatie tussen het kolonialisme en de geschiedenis van de Holocaust. Matthijs Kuipers ontleedt deze Historikerstreit 2.0. 

Rian Verhoeven en Sophie van den Bergh | Gesprek

‘Wij schrijven nu de geschiedenis van morgen’

Welk verhaal over de geschiedenis willen museale en erfgoedinstellingen vertellen? En wat is de plaats die daarin is weggelegd voor de actualiteit? Vier professionals gaan in gesprek over de mogelijkheden en valkuilen in het behandelen van actuele thema’s. 

Kimber van Valkenburg | Oorlog verbeeld

Filmeducatie: Waar is Anne Frank

‘Waar is Anne Frank’ van Ari Folman vergelijkt het verhaal van Anne Frank met dat van hedendaagse vluchtelingen. Kimber van Valkenburg over de educatieve waarde van deze film: “Parallellen zien tussen het verleden en heden vergt behoorlijk wat denkvaardigheden en historisch besef.”

Colofon

Redactie
Sophie van den Bergh MA, Dr. Froukje Demant, Matthias Lukkes, Cecile Post MA, Prof. Dr. Kees Ribbens, Dr. Onno Sinke

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
Marije Wilmink