Dekolonisatie

Jaargang 9, nummer 4, oktober 2020

De roep om een meerstemmige geschiedschrijving klinkt steeds luider. In deze editie van WO2 Onderzoek uitgelicht aandacht voor onderzoek naar dekolonisatie en de omgang met het koloniale verleden.

Renske Krimp | Bij het thema

Meerstemmigheid in woord en beeld

Nieuwe perspectieven toevoegen voor een inclusievere geschiedschrijving. Renske Krimp, redacteur van WO2 Onderzoek uitgelicht, over het belang van het laten klinken van verschillende stemmen—en van luisteren naar elkaar.

Miel Grotenn | Interview

Elizabeth Buettner: “Activisme rond het koloniale verleden dwingt de erkenning van een nieuwe realiteit af”

Hoe verhouden de Nederlandse herinneringen aan de dekolonisatie zich tot die in andere landen? Expert Elizabeth Buettner onderzocht de effecten van het dekolonisatieproces op vijf Europese landen. “Je zult concurrerende verhalen en spanningen nodig hebben om tot een productieve discussie te komen.”

Kiza Magendane | Bespreking

Een serieuze autopsie van de Belgische kolonisatie van Congo

Het maatschappelijk debat over de erfenis van de Belgische koloniale geschiedenis in Congo en België is in volle gang. Kiza Magendane bespreekt Veroverd, bezet, gekoloniseerd. Congo 1876-1914 van Mathieu Zana Etambala.

Guinevere Ras | Column

We waren en zijn hier: meerstemmigheid in musea

“Het maakt uit wiens erfgoed wordt getoond, welk erfgoed, en door wie de verhalen verteld worden.” Erfgoedexpert Guinevere Ras bezocht HIER. Zwart in Rembrandts tijd in Museum Het Rembrandthuis en schrijft over het belang van meerstemmigheid in museale representatie.

Kees Ribbens | Oorlog verbeeld

Geschiedenis over de grens. Verstript koloniaal verleden als exportproduct?

Peter van Dongens strip Familieziek over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de daaropvolgende Onafhankelijkheidsstrijd is recent in het Frans vertaald. Hoe ‘reist’ de herinnering aan het koloniale verleden door strip?

Colofon

Redactie
Dr. Froukje Demant, Dr. Ilse Raaijmakers, Renske Krimp MA, Prof. dr. Kees Ribbens, Sophie van den Bergh MA

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
drs. Marije Wilmink