Kees Ribbens | Bij het thema
Erfgoed ís verandering
Erfgoed weerspiegelt de betekenis die we geven aan gebeurtenissen uit het verleden. In deze editie van WO2 Onderzoek uitgelicht aandacht voor materieel én immaterieel oorlogserfgoed.
Interview | Larissa Pans
Simon(e) van Saarloos: “Voor mij is verandering altijd gelieerd aan activisme”
Wanneer doen herdenkingen recht aan de chaotische geschiedenis die eraan ten grondslag ligt? Filosofe Simon(e) van Saarloos over nieuwe vormen van herdenken.
Analyse | Ben de Vries
Tastbare herinneringen. De rol van materieel oorlogserfgoed
Oorlogserfgoed heeft verhalen nodig om tot leven te kunnen komen. Ben de Vries over de hedendaagse erfgoedpraktijk en het belang van storytelling.
Reflectie | Erik Somers en Laurien Vastenhout
WO2 in 100 foto’s: een terugblik
Een kleurenfoto van de bevrijding in Purmerend. Een foto van een gewond meisje in Groningen in 1945. Erik Somers en Laurien Vastenhout (NIOD) over de keuze van de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog.
Column | Albert van der Zeijden
4 en 5 mei als immaterieel erfgoed
Wat betekent het om ‘erkend’ te worden als immaterieel erfgoed? Albert van der Zeijden over het toekomstbestendig maken van herdenkingsrituelen.
Oorlog verbeeld | Belle van Heerikhuizen
Een geblinddoekte getuige
“Het publiek zou alleen met zichzelf en de woorden zijn.” Met de notulen van de Wannsee-conferentie als bronmateriaal maakte KONVOOI een indringend hoorspel.
Oorlogsbron uitgelicht | Netwerk Oorlogsbronnen (Janneke Jorna)
Het combineren van puzzelstukjes
In 1942 werd caféhoudster Neeltje Blok opgesloten in gevangenis de Haagsche Veer, op verdenking van hulp aan Joden. Een nieuw toegevoegde collectie arrestatiekaarten uit Rotterdam geeft de mogelijkheid om individuele levenslopen te reconstrueren.
Colofon
Redactie
Dr. Froukje Demant, Dr. Ilse Raaijmakers, Renske Krimp MA, Prof. dr. Kees Ribbens, Sophie van den Bergh MA
Beeldredactie
Rutger van Krieken MA
Eindredactie
drs. Marije Wilmink