Erfgoed en herinnering

Jaargang 9, nummer 3, juli 2020

Kees Ribbens | Bij het thema

Erfgoed ís verandering

Erfgoed weerspiegelt de betekenis die we geven aan gebeurtenissen uit het verleden. In deze editie van WO2 Onderzoek uitgelicht aandacht voor materieel én immaterieel oorlogserfgoed.

Interview | Larissa Pans

Simon(e) van Saarloos: “Voor mij is verandering altijd gelieerd aan activisme”

Wanneer doen herdenkingen recht aan de chaotische geschiedenis die eraan ten grondslag ligt? Filosofe Simon(e) van Saarloos over nieuwe vormen van herdenken.

Analyse | Ben de Vries

Tastbare herinneringen. De rol van materieel oorlogserfgoed

Oorlogserfgoed heeft verhalen nodig om tot leven te kunnen komen. Ben de Vries over de hedendaagse erfgoedpraktijk en het belang van storytelling.

Reflectie | Erik Somers en Laurien Vastenhout

WO2 in 100 foto’s: een terugblik

Een kleurenfoto van de bevrijding in Purmerend. Een foto van een gewond meisje in Groningen in 1945. Erik Somers en Laurien Vastenhout (NIOD) over de keuze van de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog.

Column | Albert van der Zeijden

4 en 5 mei als immaterieel erfgoed

Wat betekent het om ‘erkend’ te worden als immaterieel erfgoed? Albert van der Zeijden over het toekomstbestendig maken van herdenkingsrituelen.

Oorlog verbeeld | Belle van Heerikhuizen

Een geblinddoekte getuige

“Het publiek zou alleen met zichzelf en de woorden zijn.” Met de notulen van de Wannsee-conferentie als bronmateriaal maakte KONVOOI een indringend hoorspel.

Oorlogsbron uitgelicht | Netwerk Oorlogsbronnen (Janneke Jorna)

Het combineren van puzzelstukjes

In 1942 werd caféhoudster Neeltje Blok opgesloten in gevangenis de Haagsche Veer, op verdenking van hulp aan Joden. Een nieuw toegevoegde collectie arrestatiekaarten uit Rotterdam geeft de mogelijkheid om individuele levenslopen te reconstrueren.

Colofon

Redactie
Dr. Froukje Demant, Dr. Ilse Raaijmakers, Renske Krimp MA, Prof. dr. Kees Ribbens, Sophie van den Bergh MA

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
drs. Marije Wilmink