‘Fout’ verleden

jaargang 6, nummer 1, juli 2017

Jan van Kooten | Redactioneel

Onderzoek uitgelicht gaat digitaal

Na vijf jaar Onderzoek uitgelicht en tien geprinte edities zijn we vanaf nu digitaal te vinden. Zowel op deze site als via de app. In deze eerste digitale editie staat het thema ‘Fout’ verleden centraal.

Ad van Liempt | Dadererfgoed

Ook de zwarte bladzijden s.v.p.

Wat moeten we met dadererfgoed? Veel plekken en voorwerpen die herinneren aan de daders van oorlogsgeweld worden niet langer bewust genegeerd of verwaarloosd, maar krijgen een plaats in musea en zijn nu cultureel erfgoed.

Download de app
voor mobiel of tablet:

Christ Klep | Collaboratie

Dansen op een slap koord

In Kamp Westerbork zaten tijdens de oorlog ruim 107.000 mensen gevangen. Toch had kampcommandant Gemmeker slechts een tiental SS’ers in dienst. De rest van de bewaking werd grotendeels uitgevoerd door Nederlanders. Ook buiten Westerbork werden in de oorlogsjaren Nederlandse politiemensen en marechaussees ingezet voor het...

Khadija Arib | Column

De inspiratie van… Khadija Arib

Khadija Arib raakte geïnspireerd door de dissertatie in boekvorm van Hannah van den Ende, Vergeet niet dat je arts bent. Van den Ende deed uitvoerig onderzoek naar Joodse artsen in de Tweede Wereldoorlog en interviewde nog levende getuigen over de bijzondere omstandigheden waarin zij hun...

Colofon

Redactie 
Dr. Froukje Demant, Renske Krimp MA, drs. Maarten-Jan Vos, dr. Onno Sinke

Beeldredactie: 
Rutger van Krieken MA

Eindredactie: 
drs. Marije Wilmink

Coverbeeld
19 mei 1942: Himmler begroet Mussert. Foto: Bpk Bildagentur

De foto ‘De muur van Mussert’ van Roger Veringmeier in het artikel van Ad van Liempt is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding – Gelijk Delen 2.0 Unported. De volledige tekst van de licentie is te vinden op http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.nl.