Onderzoek uitgelicht digitaal

Redactioneel

door Jan van Kooten – leesduur 4 minuten

Welkom in de digitale versie van Onderzoek uitgelicht! Na vijf jaar Onderzoek uitgelicht, tien fantastische nummers met lovende recensies, hebben we besloten dat het anders en beter kan. Met ingang van dit nummer gaan we digitaal én beginnen we een samenwerking!

Vijf jaar lang nam ik elk nieuw nummer van Onderzoek uitgelicht gelijk mee naar huis, waar ik het een week of twee op tafel legde om in stukjes en beetjes te lezen. Vanaf nu zal Onderzoek uitgelicht niet meer op tafel liggen, maar waar ik ook ben permanent onder handbereik zijn via smartphone, tablet of computer. Het tijdschrift wordt bovendien een product van samenwerking: een publicatie die we samen met het NIOD, Arq en NOB zullen gaan maken. Onderzoek uitgelicht wordt zo hét onderzoeksmagazine van de gehele sector ‘herdenken, vieren, herinneren’ en onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog.

 

Zes keer per jaar

De digitalisering van Onderzoek uitgelicht houdt meer in dan alleen het uitbrengen van een digitale versie van het blad. In plaats van tweemaal per jaar een schriftelijke uitgave zal er zes keer per jaar een nieuw digitaal nummer verschijnen over recente publicaties in ons vakgebied. Daarmee wordt Onderzoek uitgelicht actueler dan ooit. Bovendien biedt de nieuwe Onderzoek uitgelicht-app de mogelijkheid actueel nieuws nog dezelfde dag door te zetten naar de lezers. Door Onderzoek uitgelicht op een digitale wijze aan te bieden, ontstaat bovendien de mogelijkheid om in de archieven te zoeken op trefwoord. Daarmee doen we recht aan het feit dat veel artikelen, met name de themanummers, lang een relevant naslagwerk blijven.

Vanaf nu hoeft Onderzoek uitgelicht niet langer te circuleren binnen uw organisatie. Iedereen kan zelf – kosteloos – de app installeren of deze site bezoeken en daarmee toegang krijgen tot alle artikelen van Onderzoek uitgelicht -oud en nieuw- op het gebied van herdenken, vieren en herinneren. U hoeft niets door te sturen naar uw collega’s en niemand hoeft bestanden te downloaden. Het is alleen maar een kwestie van uw collega’s attenderen op de nieuwe app!

Aan de doelstelling van Onderzoek uitgelicht wijzigt niets. We blijven u informeren over onderzoeken en publicaties die voor het uitoefenen van uw werk belangrijk zijn om te lezen. Niet iedereen zal de tijd hebben om alle literatuur en proefschriften van A tot Z te lezen. De redactie van Onderzoek uitgelicht doet dat voor u en biedt daarbij ook nog eens context en achtergronden.

De nieuwe vorm waarin we dit gaan doen is een heuse uitdaging en er is dan ook een gezonde spanning voelbaar bij de redactie. Maar we zouden het niet doen als we niet zeker wisten dat u als lezer en gebruiker uiteindelijk beter af bent. En natuurlijk staan we open voor tips en voor suggesties om u nog beter van dienst te kunnen zijn.

 

‘Fout’ verleden

Deze Onderzoek uitgelicht is een ‘digitaal & gedrukt’-dubbelnummer. Naast deze site en app verschijnt er nog één gedrukt nummer. Beide nummers behandelen één overkoepelend thema: de omgang met een ‘fout verleden.

De nieuwe app en deze site bieden twee artikelen over dit thema. Ad van Liempt stelt de vraag aan de orde: wat moeten we met dader-erfgoed zoals de Muur van Mussert in Lunteren? Hij pleit voor behoud, mits er een goed verhaal bij verteld wordt. En Christ Klep gaat in op de marechaussee die Westerbork bewaakte in opdracht van de bezetter. Hij kijkt naar de keuzes die deze mannen hadden en vraagt zich af: hoe zouden agenten en marechaussee tegenwoordig met deze morele keuzes omgaan?

In druk wordt het thema vanuit metaperspectief aangesneden in een bespreking van Afdaling in de hel. In dit boek onderzoekt Ian Kershaw hoe de Europese cultuur zo kon ontsporen in de eerste helft van de 20e eeuw. Christel Tijenk van Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt de vertaalslag van deze studie naar de bezoekers van Kamp Westerbork: wat moeten zij meekrijgen tijdens hun bezoek?

We bespreken ook de omgang met zwarte bladzijden op persoonsniveau. Ontwikkelingspsycholoog Carol van Nijnatten gaat in op de omgang met kinderen van NSB-ouders na de oorlog. Het zwijgen van hun ouders heeft hen zwaar getekend, zo blijkt. In andere artikelen is aandacht voor de omgang met het oorlogsverleden in Polen en voor het rechtsherstel van Joden die na de oorlog erfpacht moesten betalen over de jaren dat zij ‘afwezig’ waren. Dat rechtsherstel wordt pas nu geregeld.

Kortom: zeer diverse aspecten van de omgang met ‘fout’ verleden worden in dit themanummer uitgelicht en tonen hoeveel tijd er verstreek voordat dit verleden überhaupt onder ogen werd gezien.

Ik wens u heel veel lees- en kijkplezier met onze nieuwe digitale Onderzoek uitgelicht!

 

Jan van Kooten is directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Foto: Birthe Kulik