Herdenken: werk in uitvoering

Jaargang 12, nummer 2, april 2023

Nieuwe inzichten uit het verleden en nieuwe mogelijkheden in het heden roepen reflectie op—over hoe, wie en waarom we herdenken. In deze WO2 Onderzoek uitgelicht staan deze ontwikkelingen in herdenken centraal. Hoe moet herdenken eruit zien, nu en in de toekomst?

Cecile Post | Bij het thema

Herdenken als work in progress

“Drie minuten stilte.” “Een ooggetuige aan het woord.” “Bloemen.” Hoe moet herdenken eruit zien, nu en in de toekomst? Cecile Post over herdenken als werk in uitvoering.  

Bertine Mitima | Analyse

Hoe kinderen (willen) herdenken

Wat betekent het voor kinderen om een oorlog te herdenken die zelfs hun grootouders niet hebben meegemaakt? En hoe kunnen zij het beste betrokken worden bij herdenken? Bertine Mitima zocht het uit in haar promotieonderzoek.  

Ilse Raaijmakers | Overzicht

De veranderkracht van alternatieve herdenkingen

Alternatieve herdenkingen vormen een spiegel van hun tijd, betoogt Ilse Raaijmakers. Hoe verhouden ze zich tot ‘officiële’ herdenkingen?

Matthijs Kuipers | Column

De ontbrekende urnen uit Suriname en Caribisch Nederland

Het Nationaal Monument op de Dam bevat urnen met aarde uit de Nederlandse provincies en overzeese gebiedsdelen–maar de nissen bestemd voor Suriname en Caribisch Nederland bleven leeg. Waarom? Matthijs Kuipers ontrafelt dit mysterie.  

Djuna Kramer | Leven met oorlog

‘Mijn opa is tot op de dag van vandaag vermist’

“De periode april-mei was altijd zwaarbeladen bij ons thuis.” In de rubriek Leven met oorlog spreekt Djuna Kramer met Brita Röhl, voorzitter van de Stichting Herdenking April-meistakingen 1943, over haar leven en werk.  

Maartje van Bennekom | Oorlog verbeeld

Terloops herdenken met Stolpersteine

In heel Europa zijn ze te vinden: Stolpersteine, of struikelstenen. Ze roepen een belangrijke vraag op: waar ligt de grens tussen herdenken en kunst?  

Colofon

Redactie
Sophie van den Bergh MA, dr. Matthijs Kuipers, Matthias Lukkes, Cecile Post MA, prof. dr. Kees Ribbens, dr. Onno Sinke

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
Marije Wilmink

Technische eindredactie
Joyce van Galen Last