Hoe (on)vrijheid herinnering vormt

Jaargang 13, nummer 4, september 2024

De Tweede Wereldoorlog is een wezenlijk element van de Nederlandse en Europese identiteit, en beïnvloedt collectieve opvattingen over vrijheid. Wat zijn hiervan de schaduwzijden? Een editie over herinneringspolitiek in Nederland en Europa.

Matthias Lukkes | Bij het thema

Het einde van een dominant narratief?

Matthias Lukkes zet de rode draad uit van dit nummer. Wat zijn de schaduwzijden van het verbinden van een West-Europese identiteit aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog?

Sophie van den Bergh | Oorlog verbeeld

‘De mensen daarbinnen zijn vrij’

Hoe werd er in naoorlogs Nederland gedacht over vrijheid, en welke rol speelde de herinnering aan oorlog daarbij? Hoofdredacteur Sophie van den Bergh licht een toneelstuk van Mies Bouhuys uit.

Lorena de Vita en Robert Jastrzebski | Analyse

(G)een gedeelde herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: herinneringspolitiek in het Europa van nu

Het creëren van een gemeenschappelijk verhaal is een terugkerend thema in de geschiedenis van de Europese eenwording. Vrijheid speelt hierin een cruciale rol. Maar vrijheid voor wie? Een analyse.

Martijn Lak | Bespreking

Waarom Sobibor zo lang in de vergetelheid bleef

Waarom was er lang zo weinig maatschappelijke interesse voor Sobibor? Martijn Lak beantwoordt deze vraag aan de hand van een aantal recente boeken over het vernietigingskamp.

Wim Manuhutu | Analyse

(On)vrijheid na de Tweede Wereldoorlog: de Molukkers in Nederland

Wim Manuhutu biedt een handzaam overzicht van de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Politieke onvrijheid en Nederlands onbegrip daarover blijkt hierin een terugkerend thema.

Krijn Thijs | Opinie

Het over(heids)gewicht van de nationale herinnering

Leent de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust zich nog als moreel ijkpunt voor de samenleving? Krijn Thijs neemt stelling in een groeiende discussie.

Colofon

Redactie
Sophie van den Bergh MA, dr. Anne Marthe van der Bles, dr. Matthijs Kuipers, Matthias Lukkes, Cecile Post MA, prof. dr. Kees Ribbens

Beeldredactie
Rutger van Krieken

Eindredactie
Marije Wilmink

Technische eindredactie
Joyce van Galen Last