Indonesië: jaargang 5, nummer 2, december 2016

In deze uitgave

Gerdi Verbeet | Redactioneel

Nederlands-Indië 1945-1949: een gedeelde geschiedenis

‘Kom vanavond met verhalen.’ Dat is de titel van de toekomstvisie die het Nationaal Comité 4 en 5 mei vorig jaar presenteerde, naar een strofe van de bekende dichter Leo Vroman. Op 14 mei 1940 ontvluchtte de Joodse Leo Vroman Nederland: via Scheveningen vertrok hij naar Nederlands-Indië.

Step Vaessen | Dekolonisatie

De brandende littekens van de doofpot

Terwijl Indonesië trots de 71e verjaardag van de onafhankelijkheid viert, is de Nederlandse oorlog in Indonesië in een onthullend nieuw daglicht geplaatst. Twee belangwekkende boeken die de afgelopen maanden verschenen willen onze vaderlandse geschiedenis zeven decennia later herschrijven, en dat is een pijnlijk proces.

Download de app
voor mobiel of tablet:

Ellen Rose Kambel | Mensenrechten

Een einde aan de koloniale amnesie

Heeft de rechtszaak die de Rawagede-weduwen aanspanden impact voorbij de directe uitkomst van een excuus en schadevergoeding? Zeker wel, meent Nicole Immler, die een interessant artikel schreef over deze zaak. De gang van de weduwen naar de rechtbank zet de verbeelding van rechtvaardigheid in gang. Dit inspireert andere slachtoffers van staatsgeweld om voor hun mensenrechten op te komen.

Margaret Leidelmeijer | Rechtszaken

De rechtbank herschrijft gewoon de geschiedenis!

Er is de afgelopen jaren niet alleen veel nieuw onderzoek gedaan naar het geweld tijdens de dekolonisatie van Indonesië. Ook de rechtbank spreekt zich in verschillende zaken tegen de Staat der Nederlanden uit over de misdragingen van Nederlandse militairen in de late jaren veertig. Advocaat Liesbeth Zegveld, die verschillende slachtoffers en nabestaanden bijstaat, prijst de rechtbank om de eigen koers die ze vaart.

Esther Captain | Column 

De inspiratie van… Esther Captain

Op 4 mei 1945 capituleerde de bezetter en op 5 mei 1945 vierde de bevolking de bevrijding. Maar niet in Nederlands-Indië. Niet alleen duurde het tot 15 augustus 1945 voordat de Japanse bezetter zich overgaf. Ook  brak meteen daarna de dekolonisatieoorlog tussen Nederland en Indonesië uit.

Colofon

Redactie
drs. Maarten-Jan Vos, Renske Krimp MA, dr. Ilse Raaijmakers, met dank aan dr. Esther Captain

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
drs. Marije Wilmink