Rituelen en verwerking

jaargang 6, nummer 3, november 2017

Annelieke Drogendijk | Bij het thema

Rituelen en verwerking

Niemand kan zonder rituelen. Ze zijn – in verschillende vormen – aanwezig in ieders leven en cultuur. Ze kunnen hard zijn, maar ze zijn ook steunend en richtinggevend.

Bertine Verloop | Empirisch onderzoek

De kracht van herdenkingsrituelen

De Taptoe, twee minuten stilte, het leggen van een krans; het zijn bekende rituelen die deel uitmaken van nog altijd drukbezochte traditionele herdenkingen zoals de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Erwin Kamp | Column

De meerwaarde van rituelen bij Moral Injury

Eind december 2016 organiseerde de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht een symposium over ‘Moral Injury’. Moral Injury is een relatief nieuw begrip in de zorg voor veteranen in Nederland.

Sofia Stolk | Ritual studies

Rituelen, rechtszaken en een degelijke Nederlandse fiets

Rituelen zijn overal en komen in alle soorten en maten: alledaags, verheven, eenmalig, jaarlijks, nationaal, persoonlijk. Vieren, herdenken en herinneren zijn bij uitstek activiteiten die veelvuldig ‘geritualiseerd’ worden.

Froukje Demant | Verwerking

Beladen archief

In het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) liggen de dossiers van ruim 300.000 personen die na de Tweede Wereldoorlog zijn onderzocht omdat ze werden verdacht van ‘collaboratie’.

Colofon

Redactie
Dr. Froukje Demant, Renske Krimp MA, drs. Maarten-Jan Vos, dr. Onno Sinke, dr. Ilse Raaijmakers

Beeldredactie:
Rutger van Krieken MA

Eindredactie:
drs. Marije Wilmink

Coverbeeld
Bij het Ereveld vol Leven, een herdenking op het Nationaal Ereveld Loenen, staat bij diverse graven van oorlogsslachtoffers een representant van dezelfde leeftijd die de bezoeker meer vertelt over het slachtoffer. Een steen krijgt zo een gezicht en een verhaal.
Foto: Ereveld vol Leven – Oorlogsgravenstichting