Taal

Jaargang 8, nummer 4, oktober 2019

Renske Krimp | Bij het thema

Betwiste taal

De woorden die we gebruiken uit het verleden hebben verregaande consequenties voor het nu. In deze editie van WO2 Onderzoek uitgelicht aandacht voor de rol van taal in historisch onderzoek en maatschappelijke discussies.

Emile Schrijver | Stand van het debat

Beladen woorden

Talige gevoeligheden spelen een belangrijke rol in het werk van musea en herinneringscentra. Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Historisch Museum reflecteert op de moeilijke afwegingen van dit soort organisaties.

Karwan Fatah-Black | Analyse

Vergangenheitsbewältigung en culturele dekolonisatie

De taal van het Derde Rijk werd gebruikt als cruciaal instrument om Joden te ontmenselijken. Ook het eeuwenlange kolonialisme heeft zijn sporen nagelaten in onze taal en cultuur. Historicus Karwan Fatah-Black over parallellen tussen taalgebruik in het nazisme en in de koloniale tijd.

Ewoud Sanders | Column

Jeugdboeken als historische bron

Meer dan 5.000 jeugdboeken zijn gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog. Ewoud Sanders over zijn onderzoek naar jeugdboeken als rijke historische bron.

Janneke Jorna (Netwerk Oorlogsbronnen) | Oorlogsbron uitgelicht

NSB-jargon

Taal als cruciaal propagandamiddel. In Oorlogsbron uitgelicht dit keer aandacht voor NSB-jargon.

Colofon

Redactie
Dr. Froukje Demant, Dr. Ilse Raaijmakers, Renske Krimp MA, Prof. dr. Kees Ribbens, Teun Pelleboer MA, Sophie van den Bergh MA

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
drs. Marije Wilmink