Verbeeld verleden: de fricties van fictie

Jaargang 14, nummer 1, februari 2025

De spanning tussen fictieve werken en historische feiten is er altijd geweest. Wat ‘mag’ wel en niet in fictie, in de ogen van historici, en wat kan fictie toevoegen aan meer feitelijke representaties? In deze editie reflecteren we op dit spanningsveld.

Kees Ribbens | Bij het thema

Tussen feit en fictie – reflectie op een spanningsveld

Kees Ribbens bespreekt de spanningen tussen feit en fictie. Gebruik van fictie kan interesse en betrokkenheid stimuleren, maar vraagt daarnaast om aandachtige reflectie, zo betoogt hij.

Denise Schreuder | Interview

“Er is lang genoeg weggekeken en gezwegen”

Belgische historicus en politicus Björn Rzoska schrijft in zijn werk Gedeelde Grond over collaboratie in het oorlogsverleden van zijn familie. Historica Denise Schreuder spreekt hem hierover.

Lise Zurné | Analyse

Spelen met het verleden: fictie en authenticiteit in historical re-enactment

Historicus Lise Zurné analyseert hoe re-enactors omgaan met (controversiële) geschiedenissen. Het spelelement in historical re-enactment biedt ruimte om te experimenteren met het verleden, zo betoogt ze.

Boike Teunissen | Column

“Wanneer in de Middeleeuwen hadden ze nou eigenlijk precies draken?”

Kan je als docent je voordeel doen met de impact van historische fictie? De dilemma’s voor geschiedenisleraar Boike Teunissen.

Marc van Berkel | Analyse

Kijken naar de oorlog: films tussen feit en fictie in het onderwijs

Docenten gebruiken films over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust vaak als lesmateriaal. Welke haken en ogen zitten er aan deze praktijk? Marc van Berkel beantwoordt deze vraag.

Pepijn de Koning | Interview

“Kunst kan net een andere snaar raken”

Wat is de rol van beeldende kunst in Nederlandse oorlogsmusea? Met deze vraag stapte redacteur Pepijn de Koning naar Anke van der Laan, directeur van het Nationaal Monument Oranjehotel.

Kees Ribbens | Oorlog verbeeld

De schijn van feitelijkheid

AI-gegenereerde beelden van Anne Frank duiken steeds vaker op. Kees Ribbens duidt deze praktijk.

Colofon

WO2 Onderzoek uitgelicht is een onafhankelijke uitgave van het Veldberaad WO2 en wordt samengesteld door medewerkers van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, WO2Net, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en de SMH40-45 vertegenwoordigd door Nationaal Monument Kamp Vught.” WO2 Onderzoek uitgelicht publiceert een verscheidenheid aan artikelen die professionals en vrijwilligers op het terrein van de Nederlandse herinneringscultuur van met name de Tweede Wereldoorlog (inclusief onderzoekers, docenten en museale deskundigen) handvatten biedt om te reflecteren op deze herinneringscultuur. De vertolkte opinies en perspectieven weerspiegelen niet noodzakelijk het beleid en de standpunten van de betrokken organisaties.

Redactie
Sophie van den Bergh MA, dr. Anne Marthe van der Bles, dr. Matthijs Kuipers, Matthias Lukkes, Cecile Post MA, prof. dr. Kees Ribbens

Beeldredactie
Rutger van Krieken

Eindredactie
Marije Wilmink

Technische eindredactie
Joyce van Galen Last