De Geuzen

De Schiedammer Bernard IJzerdraat richt direct na de inval van de Duitsers het Geuzenverzet op. IJzerdraat verspreidt het eerste illegale blad getiteld ‘Bericht NO 2.’, waarin hij de arbeidsinzet voorspelt. IJzerdraat richt ook een ‘Geuzenleger’ op om aanslagen te plegen. Hun eerste taak is het verzamelen van wapens. Dit Geuzenleger wordt binnen een jaar na oprichting verraden. Vijftien opgepakte Geuzen, onder wie IJzerdraat, worden op 13 maart 1941 doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Processen tegen illegale werkers. Vermoedelijk het proces tegen leden van de verzetsgroep de Geuzen en de Oranjewacht in het gebouw van de Hoge Raad.

[Niod]

Gedicht van Jan Campert genaamd de 18 doden, gaat over de 15 Geuzen en 3 Februaristakers die op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte werden gefusilleerd.

[Niod, gedicht: Jan Campert]

De Geus van 1940

[Delpher/KB,De Geus van 1940]

Nationaal Archief – Bernard IJzerdraat

Korte biografie van verzetsstrijder Bernard IJzerdraat. Met afbeeldingen en achtergronden van de verzetsgroep de Geuzen.

Verzetsmuseum Amsterdam – De Geuzen

Kort artikel over de Geuzen en de Bezige Bij, de illegale uitgeverij die berichten van de Geuzen publiceerde.

Stichting Geuzenverzet – Geuzenverzet

Website van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945, die jaarlijks een Geuzenpenning uitreikt. Met de geschiedenis van het Geuzenverzet.