Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem vormt onderdeel van operatie Market Garden. Het is één van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. Op 17 september 1944 beginnen geallieerde troepen aan een groot opgezet en gewaagd offensief tegen het Roergebied: Operatie Market Garden. Over land rukken troepen via Eindhoven op in de richting van Nijmegen en Arnhem. Drie luchtlandingsdivisies hebben als doel de bruggen bij Grave, Nijmegen en Arnhem in handen te krijgen. Het plan draait echter uit op een mislukking. De Duitse tegenstand is heviger dan verwacht en de logistieke moeilijkheden blijken te groot. Het lukt niet de Rijn over te steken.Helaas loopt het voor de geallieerden slecht af. De Britten weten bij Arnhem geen doorbraak te forceren en de verliezen zijn groot. Wel wordt een gedeelte van Noord-Brabant bevrijd.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Mededeling aan de bevolking van Eindhoven over hoe zij zich moeten gedragen "bij het doortrekken van troepen".

[Niod]

Evacuatie van de burgerbevolking uit Malden, een klein plaatsje aan het Maas-Waalkanaal ten Zuiden van Nijmegen. Malden werd meteen op 17 september 1944 door Amerikaanse strijdkrachten bevrijd, tijdens de massale luchtlandingen in het kader van de operatie Market Garden.

[Publiek Domein]

Foto van parachutisten tijdens Operatie Market Garden.

[Niod]

Market-garden.info – A bridge too far

Uitgebreid verslag van de Slag om Arnhem.

STIWOT – Operatie Market Garden

Uitgebreide, chronologische beschrijving van operatie Market Garden, inclusief de Slag om Arnhem.

Airborne Museum – Operation Market Garden

Website met informatie over exposities en educatief aanbod. Met een virtuele tour langs de collectie.

Andere Tijden - Vergeten slag om Overloon

Na de Slag om Arnhem vochten Amerikaanse en Britse troepen in oktober 1944 bij Overloon een verbeten strijd uitvochten met de Duitsers. Het doel: oprukken naar de Maas. Er volgde een zinloze uitputtingsslag.