Bombardementen

Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 wordt er tot in 1944 niet meer actief gevochten in ons land. Wel worden er door zowel geallieerde- als bezettersbombardementen uitgevoerd. Deze bombardementen kosten vele mensenlevens en richten grote schade aan.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Middelburg werd op vrijdag 17 mei 1940 door de Duitse Luftwaffe gebombardeerd. In Zeeland gingen de gevechten, na de Nederlandse overgave, langer door.

[Niod]

Rol zwart verduisteringspapier.

[Museum Rotterdam, CC BY-SA 3.0 NL]

Hoofdpostkantoor te Amsterdam wordt van extra bescherming tegen luchtaanvallen voorzien.

[Niod]

Verzetsmuseum Amsterdam – Luchtaanvallen

Artikel over de luchtaanvallen op Nederland door zowel de geallieerden als de bezetter.

V2platform.nl – Geallieerde tegenacties

Hoofdstuk uit het boek 'V2-Vergeltung' door J.R. Verbeek over de bombardementen van de geallieerden op Den Haag en omstreken.

Nederland in de Tweede Wereldoorlog – Bombardementen...

Informatie over verschillende bombardementen, zoals die op Tilburg, Rotterdam, Den Haag en Enkhuizen. Rijk geïllustreerd met foto’s.

Verzetsmuseum Amsterdam – Luchtbescherming

Overzicht van de maatregelen om burgers te beschermen tegen luchtaanvallen, zoals het luchtalarm en schuilkelders.

V2platform.nl – Bombardementen

Website over de bombardementen door de geallieerden op Den Haag en omstreken vanwege de plaatsing van V2 raketten.

Gemeente Nijmegen – Bombardement 1944

Artikel over het bombardement op Nijmegen, met downloadlink naar het boek De fatale aanval 22 februari 1944 van Alfons Brinkhuis.

NBDC – Tweede Wereldoorlog

Artikelen, verslagen en wetsteksten over de rol van de brandweer in de Tweede Wereldoorlog. Met speciale aandacht voor bombardementen en luchtbescherming.

Radboud Universiteit – bombardementsonderzoek

Website over de verwoesting van Nijmegen in 1944 en de verwerking daarvan na de oorlog. Onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit.

Getuigenverhalen - Geallieerde Bombardementen in Amsterdam-Noord

In juli 1943 bombardeerden de Geallieerden de Fokker-vliegtuigenfabriek in Amsterdam-Noord. Deze aanval miste het doel goeddeels en bommen kwamen terecht op woonwijken. Er vielen ruim 200 doden. Getuigen vertellen over deze gebeurtenis.

Getuigenverhalen - Het vergeten bombardement (Rotterdam 1943)

Op 31 maart 1943 bombarderen Amerikaanse bommenwerpers de Rotterdamse haveninstallaties. Helaas komen 70 zware bommen terecht op de Rotterdamse woonwijk Bospolder-Tussendijken. Er vielen circa 326 doden en de ravage was enorm. Getuigen vertellen over deze gebeurtenis.

Andere Tijden - Kleykamp

Op 11 april 1944 vliegen zes Engelse Mosquito bommenwerpers op klaarlichte dag naar Den Haag voor een aanval op het Centrale Bevolkingsregister, op verzoek van het Nederlands Verzet. Het resultaat van de actie: brandende persoonsbewijzen en ongeveer 60 doden.