De typemachine van Coba Veltman

Uit de collectie van Verzetsmuseum Amsterdam

De typemachine waar verzetsvrouw Coba Veltman de oproep tot de Februaristaking op typte

Afmetingen 26 x 65 x 38 in cm – jaartal: onbekend

Op deze typemachine tikt verzetsvrouw Coba Veltman de stakingsoproep tegen de Jodenvervolging. Coba zit bij de CPN, de Communistische Partij van Nederland en is lange tijd typiste bij de communistische krant. Coba heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze kan het niet hebben wat ze de Nazi’s ziet doen. “We hebben nooit last gehad met de Joden”, zegt ze. “De Joden van ons zijn onze vijand niet.”

Op 24 februari, nota bene Coba’s verjaardag, schiet een van haar partijgenoten haar aan tijdens een CPN-vergadering en vraagt haar om een manifest te maken. Stencils, papier, schrijfmachine en stencilmachine heeft ze in huis en dus gaat ze meteen aan de slag. “Weest Moedig!!” tikt ze. “Staakt!! Staakt!! Staakt!!” wordt er op het pamflet bij geschreven. De stencils verspreiden ze de volgende ochtend door de hele stad. Zo komen veel mensen al gauw te weten dat de stad zal staken.

Je kunt de machine van dichtbij bekijken in Wees Moedig!, een virtual reality-tentoonstelling die te zien is op de website van het Verzetsmuseum.


Plan uw bezoek
Alle voorwerpen