Het ringetje van Virry de Vries Robles

Uit de collectie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Ringetje van vliegtuigglas, gemaakt in kamp Westerbork door kampgevangene Virry de Vries Robles ter herinnering aan ‘haar’ Canadese bevrijder

Jaartal: 1945

Virry de Vries Robles is twaalf jaar als ze op 12 april 1945 in kamp Westerbork door de Canadezen wordt bevrijd. Deze ring is een bijzondere herinnering aan een van de bevrijders. Net als zoveel andere Nederlandse meisjes wordt ook Virry verliefd op een Canadees. Maar Virry’s omstandigheden zijn natuurlijk wel uitzonderlijk. Ze heeft bijna anderhalf jaar in kamp Westerbork gevangen gezeten. “Ik had al die maanden alleen met medegevangenen gesproken en kon nu eindelijk weer eens praten met iemand die ik niet kende.” De soldaat komt dagelijks bij hen koffie drinken en appeltaart eten. “Hij leerde mij mijn eerste Engelse woordjes.”

In een van de barakken van het kamp, waar vliegtuigen worden gesloopt, maakt ze twee ringen van vliegtuigglas met een metalen plaatje. In een van de ringen graveert ze haar eigen initialen. Deze geeft ze aan ‘haar’ Canadees. In de andere ring graveert ze de initialen ‘S.R.’ van haar bevrijder. Deze ring schenkt ze in 2013 aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Enkele jaren geleden is met de hulp van het KRO-programma Memories geprobeerd om de Canadese soldaat op te sporen. Helaas is dat niet gelukt. Maar deze ring getuigt nog steeds van de verliefdheid van een jong meisje in de verwarrende dagen vlak na de bevrijding.


Plan uw bezoek
Alle voorwerpen