Poëziealbum Loekie Blazer

Uit de collectie van Joods Historisch Museum

Poëziealbum van Loekie Blazer (1936) met een tweetal versjes in het Hebreeuws van twee Canadese soldaten van de Jewish Brigade.

Afmetingen 20 x 11,8 cm (33 pagina’s) – jaartal: 1944 – 1946

Loekie Blazer wordt op 18 augustus 1936 geboren als tweede kind van Jacob Blazer en de niet-Joodse Louise van Dijk. Zij heeft een zeven jaar oudere zus genaamd Beppy. Hun vader heeft in Rotterdam een speciaalzaak in tropische dieren en levert vooral aan dierentuinen. Loekie, Beppy en hun ouders weten de oorlog te overleven vanwege het gemengde huwelijk van Jacob en Louise.—haar vader zit enige tijd in Westerbork maar wordt daar, zo blijkt uit zijn kaart van de Joodse Raad, vanwege zijn ‘Mischehe met Kindern’ ontslagen.

Na de bevrijding komt Loekie in contact met twee Canadese soldaten van de zogenoemde Jewish Brigade. Deze Joodse brigade was in 1944 in Palestina opgericht en was vanaf juli 1945 ook actief in Nederland. Hun taak was hier vooral het bewaken van krijgsgevangenen. De voertaal bij de Jewish Brigade is Hebreeuws, vandaar dat zij in deze taal hun versjes voor Loekie opschrijven.


Plan uw bezoek
Alle voorwerpen