Activiteiten

De WO2 musea, herinneringscentra en vele andere initiatiefnemers organiseren in het hele land met grote regelmaat tal van speciale exposities en activiteiten. Zie het actuele aanbod hieronder. Ook een passende activiteit? Meld deze dan hier aan.

1 oktober 2022 - 1 oktober 2024
ONS LAND – Dekolonisatie, generaties, verhalen

Deze tentoonstelling in het Museum Sophiahof gaat over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost. In ONS LAND vertellen ooggetuigen en hun nazaten hun persoonlijke verhaal over de doorwerking van deze complexe postkoloniale geschiedenis.

Lees meer
1 oktober 2022 - 29 januari 2023
De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945.

Met deze expositie in Nationaal Monument Kamp Vught wordt er een donkere periode in beeld gebracht. Voor het eerst zijn ook de foto’s te zien van het transport met joden vanuit Vught op 23 mei 1943 - en het verhaal erachter. De tentoonstelling is ontwikkeld door het NIOD in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier.

Lees meer
1 oktober 2022 - 6 januari 2023
Doodstraf

In het herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Vught wordt een wisseltentoonstelling over de doodstraf getoond.

Lees meer
1 oktober 2022 - 28 februari 2023
Jeep Sensation

Jeeps staan voor veel mensen symbool voor de bevrijding van Europa. In deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling is het mogelijk om veel verschillende types Jeeps bij elkaar te zien. Van vroege pre-productie modellen tot een exemplaar dat in 1945 tegen het einde van de oorlog nog van de band rolde.

Lees meer
2 oktober 2022 - 7 januari 2023
Tabee Nieuw-Guinea

De video-installatie Tabee Nieuw-Guinee in het Museum Sophiahof vertoont fragmenten uit interviews met 33 inwoners van Nieuw-Guinea waarin zij vertellen over het dagelijks leven en hun gedwongen vertrek. De interviews worden op artistieke wijze verbeeld in combinatie met historisch beeld- en videomateriaal.

Lees meer
2 oktober 2022 - 7 januari 2023
BIAK Stories

BIAK Stories neemt het publiek mee naar Biak, een eiland in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Hier speelt zich een gecompliceerde liefdesverhaal af tegen de achtergrond van de oplopende spanningen in Nieuw Guinea in de tweede helft van de jaren 50.

Lees meer
17 oktober 2022 - 31 maart 2023
Route Operatie Faust

Het hele jaar door kan de historische route van de voedseltransporten in 1945 worden gereden over dezelfde weg waarlangs ook de legers van Nazi-Duitsland in 1940 optrokken. De route begint bij Museum de Casteelse Poort en eindigt bij het Stadsmuseum Rhenen. Langs de route staan informatiezuilen.

Lees meer
19 januari - 31 maart 2023
Artsenverzet

Begin 2023 wordt in het herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort de tentoonstelling Artsenverzet geopend.

Lees meer
27 januari 2023
Lezing De Jodenvervolging in foto’s

Op Holocaust Memorial Day vertellen historici René Kok en Erik Somers over de meest bijzondere foto’s in de door hen samengestelde expositie De Jodenvervolging in foto’s. De expositie wordt vertoond in Nationaal Monument Kamp Vught.

Lees meer
6 april - 12 mei 2023
De Joodse Raad

In de voorstelling De Joodse Raad onderzoeken twee jonge mensen hoe zij tegenover de controversiële Joodse Raad staan. Zij proberen zich te verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en onmogelijke keuzes. Te boeken met een educatief randprogramma.

Lees meer

75 jaar vrijheid wordt mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en het vfonds.