Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp in Nederland. De SS had behoefte aan ruimte omdat de doorgangskampen in Amersfoort en Westerbork de toenemende stroom gevangenen niet meer konden verwerken. Op deze historisch beladen plek houden wij de herinnering levend aan de geschiedenis van het kamp en de slachtoffers.
In de vernieuwde vaste expositie ’32.000 verhalen en zeven seizoenen’ krijgen de gebeurtenissen een persoonlijk karakter. Ze worden verteld aan de hand van individuele verhalen met objecten, films en foto’s. De verhalen staan symbool voor wat alle ruim 32.000 gevangenen in Kamp Vught hebben meegemaakt. Mensen van ruim 30 verschillende nationaliteiten uit alle windstreken van de wereld.
In woord en beeld worden ook actuele vormen van vooroordelen, discriminatie en racisme getoond. Zo wordt tastbaar hoe persoonlijke keuzes van individuele mensen ook nu nog kunnen leiden tot onderdrukking of uitsluiting van anderen in de samenleving. Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is een ervaring die je niet snel vergeet. Je wordt geraakt, geïnspireerd en aan het denken gezet. Want de verhalen, die blijven.
Verdiep je verder in het leven van de gevangenen van Kamp Vught via oorlogslevens.nl
Plan hier je bezoekKamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp in Nederland. De SS had behoefte aan ruimte omdat…
De Joods-psychiatrische instelling Apeldoornsche Bosch wordt in de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimt door de Duitse…
Het Verzetsmuseum bezit een van de grootste verzamelingen in Nederland over de bezetting en het verzet in de jaren…
Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden,…
Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft u bij een bezoek aan het…
Op het Nationaal Ereveld Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers, elk met een eigen verhaal. Tijdens een bezoek aan…
In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en…
Op het voormalige slagveld Overloon staat het grootste en oudste Oorlogsmuseum van Nederland! Speciale aandacht is er voor de…
Opgepakt omdat je naar de radio luistert of omdat je een spotprent tekent. Maanden of zelfs jaren de gevangenis…
Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Leusden en Amersfoort, houdt de herinnering in stand van het…
Op 4 mei 1945 capituleren de Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken op de Lűneburger Heide. Op 5…
Het Informatiecentrum ‘De Polen van Driel’ belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij het dorp Driel…
In het noorden van Limburg, enige kilometers ten zuidwesten van Venray, ligt de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Op deze…
Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder…
In de expositieruimte van het Atlantikwall Centrum in Huisduinen bij Den Helder kan de bezoeker kennismaken met het chronologische…
Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge, de dependance van het Airborne Museum…
In de vaste expositie van het Memory Museum in Nijverdal beleeft de bezoeker stap voor stap de Tweede Wereldoorlog,…
Stichting Museum Breda-Polen 1939-1945 Generaal Maczek vertelt het verhaal van de inzet van de Poolse strijders in de Tweede…
Enkele kilometers uit de Friese kust liggen de beroemde kazematten van Kornwerderzand. Het Kazemattenmuseum, onderdeel van het Atlantikwall Waddengbied, vertelt…
Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste en enige museum dat de complete geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertelt….
Achter elk van de 1394 graven op de Canadese Begraafplaats in Holten schuilt een indrukwekkend verhaal. Het ereveld op…
De Amerikaanse Begraafplaats bij het Zuid-Limburgse Margraten is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland. Deze locatie werd op…
Wie Kröller-Müller zegt, denkt al snel aan de schilderijen van Vincent van Gogh en andere moderne meesters. Voor velen…
Museon-Omniversum presenteert One Planet. Bij One Planet draait het om de aarde, de mens en duurzame ontwikkeling. Verwonder je over de schoonheid van onze planeet in One Planet Dome….
Ga terug naar de tijd van de bevrijding: Ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten.
Museum Bevrijdende Vleugels…
De periode ’40-’45 heeft diepe littekens achtergelaten in Rotterdam. Het bombardement dreunt meer dan tachtig jaar later nog steeds…
Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten ‘vertelt’ verhalen van gewone mensen in een on- gewone tijd: de Tweede Wereldoorlog. In…
Het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië,…
De presentatie van het Fries Verzetsmuseum is te zien op de tweede verdieping van het Fries Museum. De opstelling…
In de prachtig gerestaureerde villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen in september ’44, beleef je de wereldberoemde…
Dit scheermes van Kornelis Louwerse is een tastbare herinnering aan de slachtoffers van het bombardement op Westkapelle.
Kornelis Louwerse is…