Oorlogsbronnen

Logo_HROorlogsbronnen.nl

De capitulatievlag, een ‘illegale’ stencilmachine, een moffenzeef, het hondenharentruitje, het bord met daarop Verboden voor Joden en een biels van de Birmaspoorweg. Het is een greep uit de objecten die te zien zijn in deze tentoonstelling. Al deze voorwerpen staan natuurlijk niet op zichzelf. Ieder voorwerp belicht een aspect van de Tweede Wereldoorlog. Deze onderwerpen, zoals bijvoorbeeld  Jodenvervolging , verzet, collaboratie of bevrijding, komen ook aan bod in de andere bijna 3 miljoen bronnen die je in één keer kunt doorzoeken in de W0II-zoekmachine www.oorlogsbronnen.nl . Oorlogsbronnen.nl is een zoekmachine specifiek gericht op de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in de voormalige koloniën. Met oorlogsbronnen.nl zoek je door objecten (krantenartikelen, documenten, foto’s, tekeningen, video’s, dagboeken, archiefstukken, brochures, audiofragmenten, interviews, voorwerpen) uit bijna 450 verschillende archief-, bibliotheek- en museumcollecties.

De capitulatievlag

Wie zoekt op ‘capitulatie’ komt naast de vlag ook foto’s tegen van de militair die met de vlag door de straten van Rotterdam loopt, krantenartikelen over de capitulatie, telegrammen van generaal Winkelman aan de minister van Defensie en de burgemeester van Rotterdam en foto’s van Nederlandse soldaten die door de straten lopen.

Een biels van de Birmaspoorweg

Wie zoekt op ‘Birmaspoorweg’ komt hele persoonlijk bronnen tegen. Zo vind je tekeningen en aquarellen gemaakt door geïnterneerden, dagboeken, gedetailleerde kaarten van de spoorlijn, een overzicht van oorlogsgraven en zelfs een eetblik van een gevangene.

Nieuwsgierig?

Meer weten over het indrukwekkendste, grappigste, verdrietigste of interessantste voorwerp? Begin gelijk met zoeken:

 
Oorlogsbronnen.nl is een onderdeel van het Netwerk Oorlogsbronnen, een samenwerkingsverband van DANS-KNAW, de Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (coördinator). Oorlogsbronnen.nl wordt mogelijk gemaakt met steun  van het ministerie van VWS.