MENU

BS-uniform prins Bernhard

Uniform en pet van prins Bernhard als bevelhebber der Binnenlandse Strijdkrachten (BS).

h 57 cm x b 47 cm
1944-1945

Tijdens de jaren in ballingschap is prins Bernhard de steun en toeverlaat van koningin Wilhelmina. Ze benoemt hem begin september 1944 tot bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS).

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/69.-NIOD-94751.jpg
imgfull
Prins Bernhard bezoekt vanaf half september 1944 vele pas bevrijde steden en dorpen in Nederland (foto: Beeldbank WO2 – NIOD).
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/69-los.jpg
img
imgfull

De BS zijn een bundeling van de drie belangrijkste verzetsgroepen die in Nederland actief zijn. Met dit uniform, speciaal gemaakt voor zijn nieuwe functie door een Londense kleermaker, reist de prins naar het Europese vasteland.

Op 18 september verwelkomen de inwoners van Maastricht hem met groot enthousiasme; het is de eerste bevrijde stad van Nederland. Vanuit zijn hoofdkwartier in Breda doorkruist Bernhard vervolgens per jeep, en met zijn camera op zak, de reeds bevrijde oorlogsgebieden. Op 5 mei 1945 is het zover. In hotel De Wereld in Wageningen wordt de wapenstilstand besproken tussen de geallieerden en de Duitse generaal Blaskowitz. Bernhard arriveert in stijl in de gevorderde Mercedes-cabriolet van de Duitse rijkscommissaris Seyss-Inquart. De volgende dag tekent Blaskowitz de overeenkomst in de aula van de Landbouwhogeschool.