MENU

Kano Engelandvaarders

Houten frame van de kano waarin Engelandvaarders Henri en Willem Peteri van Katwijk naar Sizewell varen.

h 50 cm x b 460 cm
1941

Tijdens de oorlog proberen ongeveer 1700 Nederlandse mannen en vrouwen het vrije Engeland te bereiken. Hun erenaam: Engelandvaarders. De Engelandvaarders willen actief deelnemen aan de geallieerde strijd tegen de Duitsers. Met deze kano weten de broers Henri en Willem Peteri uit bezet gebied te ontsnappen.

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/28.-NIOD-93201.jpg
imgfull
Onbekende Engelandvaarders steken de Noordzee over in een kano (foto: Beeldbank WO2 – NIOD).
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/28.-Kano-Engelandvaarders.jpg
img
imgfull

Op 19 september 1941 duwen ze in het pikkedonker in Katwijk hun kano in de Noordzee. Bijna gaat het mis; in de branding loopt hun kano vol met water. Koelbloedig gooien ze de kano leeg en beginnen ñ met het enige overgebleven kompas ñ aan de overtocht. Na 56 uur peddelen komen ze op het strand van Sizewell aan. In Engeland sluit Henri zich aan bij de Nederlandse marine, Willem bij de Engelse. Beiden overleven de oorlog.

Van de 32 mensen die - voor zover bekend - de gevaarlijke overtocht per kano wagen, komen er slechts acht in Engeland aan. Sommigen verdrinken, anderen worden door de Duitse patrouilles onderschept. Zoals Dik van Swaay, die in mei 1942 met een strop om zijn nek op het strand wordt gevonden.