MENU

Overall Ordedienst Westerbork

Overall met davidster, gedragen door joodse gevangenen die lid zijn van de ordedienst.

h 145 cm x b 60 cm
1942-1944

In oktober 1939 komen de eerste Duits-Joodse Vluchtelingen in kamp Westerbork terecht. Vanaf 1940 worden zij betrokken bij de interne organisatie in het vluchtelingenkamp, en later in Polizeiliches Judendurchgangslager Westerbork.

Lees meer ›
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/41.-NIOD-96763.jpg
imgfull
De Ordedienst van Kamp Westerbork wordt ingezet bij de registratie van joden tijdens de razzia op het Olympiaplein in Amsterdam in 1943 (foto: Beeldbank WO2 – NIOD).
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/41.-Overall-Ordedienst-Westerbork.jpg
img
imgfull
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/41.-overall-westerbork-copy.jpg
img
imgfull

De algehele leiding komt in handen van de SS en die verzorgt in de eerste periode ook de buitenbewaking van het kamp. Intern regelen de joodse dienstgroepen, waaronder de joodse Ordedienst de gang van zaken. De leden van de Ordedienst, die deze groene overall dragen zien toe op de brandveiligheid en de interne bewaking. Zij begeleiden de werkcommando’s, in en buiten het kamp. Zij bewaken ook de mensen die op transport gaan naar de concentratie- en vernietigingskampen. De Ordedienst wordt daarnaast incidenteel ingezet bij razzia’s in Amsterdam, het ophalen van zieken uit hun huizen en het leeghalen van de joodse psychiatrische inrichting het Apeldoornsche Bosch in 1943. Onder de gevangenen van Kamp Westerbork zijn de leden van de Ordedienst niet geliefd. Zij worden ook wel de “joodse SS” genoemd. Uiteindelijk moeten de meeste leden van de Ordedienst op transport.