MENU

Nederland bevrijd

Screenshot uit de kleurenfilm zonder geluid van prins Bernhard, met de terugkeer van prinses Beatrix en prinses Irene in Nederland.

1945

In september 1944 bezoekt prins Bernhard Maastricht, de eerste Nederlandse stad die is bevrijd. Als opperbevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten bezoekt hij daarna andere getroffen gebieden.

Lees meer ›
vid
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/Nederlandbevrijd.jpg
imgfull
G-l3rAkpFOs
img
https://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/wp-content/uploads/2014/01/99.prinsessen.jpg
imgfull
Op 2 augustus 1945 arriveren de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Juliana (v.l.n.r.) op vliegveld Teuge. Zij worden ontvangen door prins Bernhard (foto: Beeldbank WO2 – NIOD).

Als na de lange winter van 1944 het land ook boven de rivieren wordt bevrijd, is Bernhard op 5 mei 1945 in Wageningen aanwezig bij de onderhandelingen over de capitulatie van Duitsland. De prins legt een deel van zijn tocht vast op deze kleurenfilm, zonder geluid. Als op 2 augustus 1945 prinses Juliana met hun drie dochters vanuit Canada terugkeert, filmt hij deze historische gebeurtenis. Op vliegveld Teuge arriveren twee vliegtuigen: een met de prinsessen Juliana en Margriet aan boord en een met de prinsessen Beatrix en Irene. Vier koninklijke personen in één toestel is te riskant. Frits Thors maakt voor Radio Herrijzend Nederland een verslag van de aankomst. Prins Bernhard filmt hoe Thors de prinsesjes voor de radio interviewt. Deze geluidsfragmenten zijn bewaard gebleven en voor het eerst zijn beeld en geluid voor deze film samengevoegd.