In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

De bevrijding betekende het herstel van onze vrije en open democratische rechtsstaat. De rechten en vrijheden die daaruit voortkomen, zijn niet vrijblijvend. Ze scheppen voor iedereen een verantwoordelijkheid voor het behoud en het versterken ervan.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief.

75 jaar VN

Op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht. 75 jaar VN in 75 verhalen is de rode draad door de diverse activiteiten die de komende periode worden georganiseerd.

75 VERHALEN

75 Nederlanders vertellen hun verhaal over oorlog en vrijheid, uit elk geboortejaar sinds 5 mei 1945 één. 75 jaar vrijheid is een indringende viering van de vrijheid, een prachtig jubileumboek met fotografie van Bert Teunissen en vormgegeven door KesselsKramer.

>> Activiteiten vanuit huis

Bekijk activiteiten

Wordt Gemist

‘Wordt gemist’ biedt lesmateriaal om de meer dan 100.000 joodse inwoners van Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord te leren kennen en te herdenken.

HUIZEN VAN AANKOMST

Verhalen over de huizen, barakken, hotels, pensions en andere plekken waar ruim 350.000 mensen tussen 1945 – 1968 aankwamen vanuit voormalig Nederlands-Indië.

VRIJHEID IN BEELD

Een educatief programma. Leerlingen denken in het programma na over hun eigen principes en hun toekomstige rol in de samenleving.

>> Educatie

Geef les over de bevrijding en vrijheid nu. Bekijk de verschillende educatieve producten.

In november 2018 heeft Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de periode 2019-2020 geld beschikbaar gesteld voor educatieprojecten over de Tweede Wereldoorlog; Nationaal educatief project Vrijheid Verbindt.

De Tweede Wereldoorlog is een belangrijke periode in de geschiedenis die leerlingen helpt anders naar het heden te kijken. Speciaal in het kader van 75 jaar vrijheid worden nieuwe educatieve producten ontwikkeld.

>>Bevrijding in kaart

Hoe werd Nederland in de periode september 1944 tot en met juni 1945 bevrijd?
Een interactieve kaart laat aan de hand van oorspronkelijk archiefmateriaal zien hoe de bevrijding in Nederland plaatsvond.

75 jaar vrijheid wordt mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en het vfonds.