Lustrumjaar 2019-2020: 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding en vrijheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert tijdens het lustrumjaar naast 4 en 5 mei diverse extra projecten. Het comité werkt intensief samen met diverse organisaties om deze lustrumactiviteiten vorm te geven.

In het hele land wordt er al toegewerkt naar ’75 jaar vrijheid’. Onderstaand een overzicht van de activiteiten die het comité organiseert en informatie over andere projecten.

Lustrumactiviteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Naast de gebruikelijke activiteiten op en in aanloop naar 4 en 5 mei organiseert het comité in 2019-2020 vier aanvullende lustrumactiviteiten:

1. Een start moment van het lustrumjaar in september 2019 waarin de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland centraal staan.

2. Extra aandacht en programmering rondom de jaarlijkse Holocaust herdenking op 27 januari 2020, wanneer stil wordt gestaan bij de 75e bevrijding van het vernietigingskamp.

3. In aanloop naar 4 en 5 mei 2020 organiseert het comité de Maand van de Vrijheid waarbij het land wordt ingetrokken om verhalen over oorlog, vrijheid en bevrijding te brengen en op te halen.

4. Een afsluitend concert op 15 augustus 2020 in aansluiting op de Indiëherdenking waarin stil wordt gestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in het gehele Koninkrijk.

 

75 Jaar Bevrijding wordt ondersteund door het vfonds en het Ministerie van VWS.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

In aanloop naar 4 en 5 mei als ook naar 15 augustus 2020 worden er in het hele land bijzondere activiteiten georganiseerd om iedereen stil te laten staan bij de vrijheid en wat het nu nog van ons vraagt.

Europe Remembers

Met een Engelstalige portal en bewustwordingscampagne laat dit iniatief zien hoe de Bevrijding van Europa verliep.

Op weg naar 2020

Een multimediaal project van Omroep Gelderland laat zien wat er in regio Gelderland (en daarbuiten) gebeurde.

Ode aan de V

Het vfonds roept op na te denken over het hoe en waarom van vrede en vrijheid en hoe dit in stand gehouden moet worden.