Digitale tentoonstellingen

Met de verschillende digitale tentoonstellingen wordt een tot dan toe onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht gebracht.

Roma & Sinti

De vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog is lang onbesproken gebleven. In deze tentoonstelling wordt het verhaal verteld van zes kinderen. Samen schetsen deze negen, uiteenlopende verhalen een beeld van de gebeurtenissen. Want wat gebeurde er tijdens deze vergeten volkerenmoord?

Vervolgd Verlangen

In de oorlog verscherpte het naziregime de wet: homoseksualiteit werd vanaf dat moment als een volksbedreiging beschouwd. Bekijk de uiteenlopende ervaringen van 5 mannen en 1 vrouw. Hun verhalen staan symbool voor die van velen.

Zeeland

Walcheren staat onder water na bombardementen door de geallieerden op de omliggende dijken. De gevolgen zijn immens en nog jaren voelbaar. Bekijk en lees meer over de onderwaterzetting van Walcheren tijdens de bevrijding van Zeeland in 1944.

Krijgsgevangenen

Na de capitulatie van Nederland wordt het leger ontbonden. Ruim 11.000 Nederlandse militairen worden later alsnog afgevoerd als krijgsgevangenen. Bekijk de uiteenlopende ervaringen van 3 Nederlandse militairen.

Gijzelaars

Meer dan 10.000 mensen zijn gegijzeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mannen, vrouwen en kinderen: gevangen gezet of gedood, veelal uit zinloze wraak. In deze online tentoonstelling staan 6 verzetsacties en de daaropvolgende represailles van de bezetter centraal. Zij geven een beeld van de diversiteit en...

100 Voorwerpen

25 oorlogs- en verzetsmusea presenteren de meest bijzondere voorwerpen uit hun collectie voor het eerst gezamenlijk. De unieke (digitale) tentoonstelling loopt uiteen van een truitje gemaakt van hondenhaar, tot een nepbril van de bekende verzetsstrijder Hannie Schaft.

Over de koopvaardij

Dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook op zee een heftige strijd gaande was, is bij veel mensen niet bekend. Vlak na het uitbreken van de oorlog moest iedereen die op zee was, ook op zee blijven. Personeel van passagiers- en handelsschepen was opeens verplicht...

Bevrijding

Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd. Deze online tentoonstelling over de bevrijding kijkt verder dan de bekende beelden van mensen met vlaggetjes. Wat zijn eigenlijk de verloren verhalen van vrijheid, wat zat er achter de feestvreugde?

De eerste 5 dagen

De eerste vijf dagen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland duurden van 10 mei tot 15 mei 1940. Van de Duitse inval tot de dag waarop de capitulatie werd ondertekend. Deze online tentoonstelling brengt alle drastische gebeurtenissen per dag en regio zo goed mogelijk in...

Erfgoed van de oorlog

Gedurende de hele Tweede Wereldoorlog legden tal van mensen vast wat hen overkwam of wat er om hen heen gebeurde. Ook zijn gedenktekens, archieven, voorwerpen en persoonlijke getuigenissen bewaard gebleven. In deze tentoonstelling wordt een greep getoond uit deze bronnen.