Digitale tentoonstellingen

Met de verschillende digitale tentoonstellingen wordt een tot dan toe onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht gebracht.

Vrijheid in 15 voorwerpen

Aan de hand van 15 voorwerpen uit de collecties van de Nederlandse oorlogsmusea en herinneringscentra worden bijzondere verhalen over vrijheid en bevrijding doorgegeven.

Roma & Sinti

De vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog is lang onbesproken gebleven. In deze tentoonstelling wordt het verhaal verteld van zes kinderen. Samen schetsen deze negen, uiteenlopende verhalen een beeld van de gebeurtenissen. Want wat gebeurde er tijdens deze vergeten volkerenmoord?

Vervolgd Verlangen

In de oorlog verscherpte het naziregime de wet: homoseksualiteit werd vanaf dat moment als een volksbedreiging beschouwd. Bekijk de uiteenlopende ervaringen van 5 mannen en 1 vrouw. Hun verhalen staan symbool voor die van velen.

Zeeland

Walcheren staat onder water na bombardementen door de geallieerden op de omliggende dijken. De gevolgen zijn immens en nog jaren voelbaar. Bekijk en lees meer over de onderwaterzetting van Walcheren tijdens de bevrijding van Zeeland in 1944.

Krijgsgevangenen

Na de capitulatie van Nederland wordt het leger ontbonden. Ruim 11.000 Nederlandse militairen worden later alsnog afgevoerd als krijgsgevangenen. Bekijk de uiteenlopende ervaringen van 3 Nederlandse militairen.

Gijzelaars

Meer dan 10.000 mensen zijn gegijzeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mannen, vrouwen en kinderen: gevangen gezet of gedood, veelal uit zinloze wraak. In deze online tentoonstelling staan 6 verzetsacties en de daaropvolgende represailles van de bezetter centraal. Zij geven een beeld van de diversiteit en...

100 Voorwerpen

25 oorlogs- en verzetsmusea presenteren de meest bijzondere voorwerpen uit hun collectie voor het eerst gezamenlijk. De unieke (digitale) tentoonstelling loopt uiteen van een truitje gemaakt van hondenhaar, tot een nepbril van de bekende verzetsstrijder Hannie Schaft.