04 mei 2017 – Nationaal Monument Kamp Vught

Nationale Herdenking Nationaal Monument Kamp Vught

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op donderdag 4 mei vanaf 14.00 uur een openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Joop Onnekink (1936). Hij verbleef als gijzelaarskind vier maanden in Kamp Vught met zijn moeder en drie zusjes. De vader van Joop was rechercheur en actief in het verzet. Door het gezin te gijzelen, hoopte de Duitse bezetter dat vader zich zou melden. In december 1943 werd het gezin vrijgelaten, waarna zij op tijdelijke adressen verbleven omdat hun huis was gevorderd door de Wehrmacht. Het gezin zag vader pas terug in april 1945. Joop Onnekink vertelt zijn persoonlijke herinneringen aan die periode. Hierna draagt Marijn Sterre Huijers het gedicht ‘Laten we denken’ voor; zij is een van de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Wim Kok

Op verzoek van het herinneringscentrum houdt oud-premier en minister van Staat Wim Kok een toespraak. Geboren als oorlogskind in 1938 zegt hij: “De Tweede Wereldoorlog heeft mij geleerd de vrijheid op haar unieke waarde te schatten. Het gevoel weer vrij te zijn heb ik toen als een bijzondere sensatie ervaren. De herdenking biedt een moment om opnieuw te beseffen wat het betekent om vrij te zijn.” De muziek wordt verzorgd door Valéry van Gorp, begeleid door pianist Maurits Fondse. Valéry speelde in de muziektheatervoorstelling ‘Dansen met de vijand’ de rol van Roosje Glaser, een joodse danslerares die meerdere kampen overleefde. De productie kreeg veel goede recensies en gaat in 2018 in reprise in de theaters.

Kranslegging

De stille stoet wordt voorafgegaan door tamboers van het Vughtse Gilde Sint Catharina. Na twee minuten stilte leggen vertegenwoordigers van oud-gevangenen en andere betrokken organisaties een krans. Hierna volgen ambassadeurs en afgevaardigden van verschillende landen en overheden. Bezoekers worden uitgenodigd voor het defilé, waarbij men bloemen bij de asputten naast het crematorium van Kamp Vught kan leggen. Het programma wordt plm. 15.15 uur afgesloten. Iedereen is van harte uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. Op 4 mei is de entree vrij. NM Kamp Vught en barak 1B zijn geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur (i.v.m. de herdenking is barak 1B gesloten van 13.30 tot 15.00 uur).

Pendelbussen

Vanwege de grote belangstelling is er op 4 mei een nieuwe parkeerprocedure voor automobilisten. Om de bereikbaarheid en veiligheid te vergroten, worden pendelbussen ingezet. Bezoekers kunnen gratis parkeren bij het strandbad De IJzeren Man aan de Boslaan. De pendelbussen brengen bezoekers tussen 11.30 uur en 16.30 uur naar Nationaal Monument Kamp Vught en vice versa. Voor een goede organisatie wordt gevraagd om de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars te volgen. Fietsers kunnen parkeren bij het herinneringscentrum. De nieuwe parkeerprocedure is mogelijk dankzij de medewerking van de Gemeente Vught, Strandhuys De IJzeren Man, het Opleidings- en Trainingscentrum Genie en de Vughtse Sportclub Prins Hendrik.