Audiovisueel Materiaal

Vele foto’s, afbeeldingen, video’s, geluidsfragmenten uit de Tweede Wereldoorlog zijn bewaard gebleven. Hier vind je een overzicht van direct toegankelijk audiovisueel materiaal.

Netwerk Oorlogsbronnen

Allerlei digitaal archiefmateriaal uit Nederlandse oorlogscollecties

Beeldbank WO2

Alle afbeeldingen van de Tweede Wereldoorlog van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Iedereen kan de beelden inzien en bestellen.

WO2 Open Data Depot

Een verzameling WO2-bronnen die in het publieke domein vallen of een open licentie hebben. Dat betekent dat deze bronnen vrij te gebruiken zijn voor iedereen.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

In de kelders van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ligt meer dan 700.000 uur aan radio, televisie, film en muziek. U kunt media opvragen en bekijken of beluisteren bij het Instituut.

Oorlog in Blik

Oorlog in Blik is een samenwerkingsplatform van erfgoedinstellingen met audiovisuele collecties over de Tweede Wereldoorlog.

NPO

Een overzicht van programma's, documentaires, interviews en archiefbeelden bij de Nederlandse Publieke Omroep.

NPO Focus

Themapagina's met informatie en audiovisueel bronmateriaal samengesteld door de NTR.

Koninklijke Bibliotheek

Op deze website kunt u de digitale historische krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek te raadplegen. Het gaat om vier landelijke dagbladen uit de periode 1910 tot en met 1945: het Centrum, de Nieuwe Rotterdamsche Courant, het Vaderland en het Volk.

Het Geheugen van Nederland

Het subthema ‘oorlog’ van het Geheugen van Nederland ontsluit collecties van documenten, foto’s en tekeningen uit vooral de Tweede Wereldoorlog. De collecties worden beheerd door diverse organisaties.