Illegale pers

Vrijwel direct na de inval van de Duitsers in mei 1940 ontstaat in Nederland een illegale pers. Bestaande radio-omroepen en kranten mogen namelijk niet langer zelf bepalen welk nieuws ze brengen, maar moeten vertellen wat de bezetter voorschrijft. Mensen kunnen nieuws van de regering in Londen en van het verzet alleen via de illegale pers vernemen. Dit alles moet voorzichtig gebeuren: het verspreiden en bezitten van illegale kranten is streng verboden.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod]

Hoe de radio-accu geladen werd voor de vervaardiging van 'De Vrije Alkmaarder'. Op de foto Dhr. J. Tas terwijl hij Het Parool leest. Het joodse echtpaar Tas-Callo zat ten tijde van de oorlog,...

[Niod]

Voorbeelden van illegale bladen.

[Niod]

Het originele bijschrift van de foto luidt: 'Henny en Truus aan het typen. Stencil en correspondentie. Vrije Pers - Haarlem.'

Verzetsmuseum Amsterdam – Illegale pers

Overzicht van de illegale pers in Nederland.

Tresoar – Illegale uitgaven WOII

Database met illegale uitgaven van kranten en berichten uit de Tweede Wereldoorlog. Van sommige kranten zijn scans gemaakt.

Trouw – Illegale Trouw

Website met alle uitgaven van de illegale Trouw uit de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis24 - Ontstaansgeschiedenis 'Het Parool'

Kort artikel over de ontstaansgeschiedenis van het Parool.

Parool – Oorlogsarchief online

Online archief van de illegale oorlogskrant het Parool.

Geheugen van Nederland - Illegale pamfletten en brochures

Naast illegale kranten maakte het verzet ook ander drukwerk, zoals pamfletten en brochures. Hier is een groot aantal digitaal te bekijken.

Geheugen van Nederland - Verzetsliteratuur

Een digitale collectie van gedichten en boeken die tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal of clandestien in Nederland zijn verschenen.