Concentratiekampen

In Duitsland en de bezette gebieden in Europa richten de nazi’s tijdens de oorlog gevangenkampen in. In deze concentratiekampen worden gevangenen op gewelddadige wijze bij elkaar gezet zonder enige vorm van rechtspraak. De term concentratiekamp is een verzamelwoord voor interneringskampen, werkkampen en vernietigingskampen. De vernietigingskampen zijn speciaal bedoeld om gevangenen te vermoorden. Maar ook in de internerings- en werkkampen sterft het merendeel van de gevangenen. Doodsoorzaken variëren van slechte leefomstandigheden tot strafmaatregelen of executie.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod]

Een transport van gevangenen uit Kamp Amersfoort door de straten van Amersfoort onder begeleiding van de Duitse politie. Ruim 1400 gevangenen op 11 oktober 1944 richting Neuengamme gevoerd.

[Niod, de Bezige Bij]

'Concentratiekamp' uit mapje met 12 prentbriefkaarten, uitgegeven door De Bezig Bij te Utrecht; "Deze uitgave is ten bate van de slachtoffers van de huidige tyrannie".

[Stichting Nationaal Monument Kamp Vught, Getuigenverhalen]

Met een aantal overlevenden van de beruchte transporten van 5 en 6 september 1944 van Vught naar Sachsenhausen zijn in het kader van een oral history-project interviews gehouden over hun oorlogservaringen.

Dachau.nl – Historisch overzicht

Historisch overzicht van het voormalige concentratiekamp bij Dachau. Tijdens de oorlog zaten hier veel politieke gevangenen.

Kamp Amersfoort – Politieke gevangenen

Website over het voormalige kamp Amersfoort waar vanaf mei 1943 de ‘lichte politieke gevangenen’ werden opgesloten.

Nationaal Monument Kamp Vught

Achtergronden over het voormalige kamp met afbeeldingen. In Vught zaten veel politieke gevangenen uit Nederland en België.