Nationaal Holocaust Museum en de Hollandsche Schouwburg

Omschrijving museum

In 2023 opent het Nationaal Holocaustmuseum in twee historische gebouwen: de Hollandsche Schouwburg, waar tienduizenden joden voorafgaand aan hun deportatie gevangen zaten, en de voormalige Hervormde Kweekschool, van waaruit honderden joodse kinderen gered werden. Het is het eerste en enige museum dat de complete geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord, maar ook van redding, overleving en solidariteit. Het Nationaal Holocaustmuseum confronteert de bezoeker met de geschiedenis en inspireert om bij te dragen aan een inclusieve samenleving, nu en in de toekomst.

In de Kweekschool vertellen vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Hier komen bezoekers te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Authentieke elementen benadrukken de rol van het gebouw tijdens de oorlog, zoals de erfafscheiding waar kinderen uit de crèche werden overgedragen aan mensen uit het verzet; de plek waar de redding begon.

De Hollandsche Schouwburg is en blijft een plek van herdenking en reflectie. Stemmen van mensen die zijn vervolgd en vermoord en van hen die het overleefden, leiden de bezoeker rond. Ze vertellen over de schouwburg in de jaren voor, tijdens en na de oorlog. Een nieuw kunstwerk versterkt de bezoekerservaring op deze beladen plaats van herinnering.

Adres

Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27 en Plantage Middenlaan 24
1018 DB Amsterdam

Openingstijden

Het Nationaal Holocaustmuseum opent naar verwachting in 2023. Tot dan zijn zowel de voormalige Hervormde Kweekschool als de Hollandsche Schouwburg voor publiek gesloten.

Extra informatie

De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum i.o. vormen samen met het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum en de Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier. Met één ticket kunt u terecht bij alle vijf locaties. Museumkaarthouders krijgen gratis toegang.