Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg

Omschrijving museum

Begin 2024 opent het Nationaal Holocaustmuseum. Het wordt het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord. Maar ook van redding, overleving en solidariteit.

De verbouwing van de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan in Amsterdam is in volle gang. Een plek van grote historische betekenis, omdat hier tijdens de oorlog honderden Joodse kinderen werden gered. In dit gebouw toont het Nationaal Holocaustmuseum vanaf begin 2024 met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis over de Jodenvervolging in Nederland.

Hier komen bezoekers te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Authentieke elementen benadrukken de rol van het gebouw tijdens de oorlog, zoals de erfafscheiding waar kinderen uit de Crèche werden overgedragen aan mensen uit het verzet. De plek waar de redding begon.

Het Nationaal Holocaustmuseum is de plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken.

Momenteel is de Hollandsche Schouwburg tijdelijk gesloten voor een verbouwing. Dit voormalige theater werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om tienduizenden Joden gevangen te houden, voorafgaand aan hun deportatie.⁠ Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd. Na de oorlog werd de schouwburg een plek van herdenking en reflectie.

Begin 2024 heropent de Hollandsche Schouwburg als herdenkingsplek. Stemmen van mensen die zijn vervolgd en vermoord en van hen die het overleefden, leiden de bezoeker rond. Ze vertellen over de schouwburg in de jaren voor, tijdens en na de oorlog. Een nieuw kunstwerk versterkt de bezoekerservaring op deze beladen plaats van herinnering.⁠

Adres

Nationaal Holocaustmuseum
Plantage Middenlaan 27 en Plantage Middenlaan 24
1018 DB Amsterdam

Openingstijden

Het Nationaal Holocaustmuseum opent naar verwachting begin 2024. Tot dan zijn zowel de voormalige Hervormde Kweekschool als de Hollandsche Schouwburg voor publiek gesloten.

Extra informatie

De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum i.o. vormen samen met het Joods Museum, het Joods Museum junior en de Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier. Met één ticket kunt u terecht bij alle vijf locaties. Museumkaarthouders krijgen gratis toegang.