In november 2018 heeft Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de periode 2019-2020 geld beschikbaar gesteld voor educatieprojecten over de Tweede Wereldoorlog. De volgende 24 projecten maken deel uit van het Nationaal educatief project Vrijheid Verbindt:
About Freedom: Op 5 mei 2020 om 11 uur gaat een bijzondere About Freedom film in première: een vrijheidsgesprek van Jan Terlouw en Leila Prnjavorac met 8 studenten van 4 mbo-opleidingen.
Wil je zelf een rap opnemen in een professionele online opnamestudio en een professionele opname voor een videoclip winnen? Doe dan mee met de Vertel Vrijheid! challenge.
wijzijnvrij.org: Een digitale omgeving waarin kennis over de Tweede Wereldoorlog, interactieve lessen, video’s en andere handvaten worden geboden.
Wordt Gemist: Wie denkt er nog aan de meer dan 100.000 joodse inwoners van Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord? ‘Wordt gemist’ biedt lesmateriaal om hen te leren kennen en te herdenken. Bekijk de levensverhalen van joodse plaats- en leeftijdsgenoten die de Holocaust niet hebben overleefd.
Mijn Poolse Opa: Het verhaal van Michal Salewicz door de ogen van zijn kleinzoon. Zes korte reportages, een interactief dilemmaspel en een vraag- en antwoordspel (app).
Educatief programma rondom de tentoonstelling Mode op de Bon met interactieve communicatie door middel van social media #watdraagjij5mei.
Aan de praat met veteranen: In samenwerking met het Veteraneninstituut worden gesprekken georganiseerd tussen Nederlandse oorlogsveteranen, Nederlandse kinderen die hier geboren zijn en kinderen met een vluchtachtergrond.
Vrijheid in beeld: Een educatief programma. Leerlingen denken in het programma na over hun eigen principes en hun toekomstige rol in de samenleving.
Vrijheid in film: Speciaal voor het (V)MBO selecteerde Movies that Matter twee prachtige vrijheidsfilms. Op dit moment worden de films online aangeboden.
Waterschapsheuvel – In wat voor wereld wil jij leven? Een educatief programma bij de kindertentoonstelling over rechtstaat, democratie, vrede en vrijheid.
Verhalen over Afro-Amerikaanse Bevrijders in Nederland. Een verdwenen Bevrijdingsgeschiedenis: Een graphic novel, reizende tentoonstelling, presentaties en rondleidingen.
In mijn buurt: Door verschillende generaties met elkaar in contact te brengen, wordt de geschiedenis van de buurt levend gehouden.
Atelier van herinnering: Een educatieve methode van Theater Na de Dam, inclusief handleiding en suggesties voor werkwijzen die iedere school in Nederland kan gebruiken.
Getekend Online – Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting: Een jaarlijks terugkerende tentoonstelling over de ervaringen van de bevolking van Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting.
Menukaart vrijheidsactiviteiten: De MBO-Raad heeft een menukaart ontwikkelt van activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid zodat het MBO zelf kan kiezen waaraan ze deel willen nemen.
De Brieven van Mia: Een educatiepakket met theaterbezoek waarin het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Syrië aan bod komen.
Afscheid met Vrijheid: Uitgewerkt filmscript waarmee groep 8 zelfstandig een eindfilm kan maken ter vervanging van de eindmusical.
Leven in vrijheid en het afscheid van de lagere school staan hierbij centraal.
Strijd om de vrijheid, wij en onze buren in Europa: Een educatief programma met grensoverschrijdend perspectief op oorlog, vrijheid en internationale samenwerking.
75 jaar later: Een theatervoorstelling van de Anne Frank Stichting om jongeren te laten ervaren wat er gebeurde toen democratie en rechtstaat plaats maakten voor een autoritair bewind.
Indië in Multiperspectief: Een digitale leeromgeving om lesmateriaal – waarin de multiperspectieve werkwijze centraal staat – aan te bieden.
Sperrgebiet: Educatieve programmering rondom een locatievoorstelling die inzichtelijk en voelbaar maakt hoezeer de Atlantikwall, impact had op de kustbewoners.
Kind onder Vuur: Bestaande verhalen uit verschillende werelddelen worden samengevoegd in een nieuwe expositie met educatief programma.
Duits-Nederlandse conferentie Citizenship and World War Two: Een transnationale netwerkconferentie Burgerschapsvorming/WO2 voor beleidsmakers, docenten en andere professionals.
Terug naar Westerbork: Twee seminars voor studenten van pedagogische opleidingen uit Nederland, Duitsland en Polen.
75 jaar vrijheid wordt mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en het vfonds.