Archieven

Er zijn veel archieven met informatie over de Tweede Wereldoorlog en steeds meer daarvan kunnen online geraadpleegd worden. Ook lopen er veel projecten waarbij archieven digitaal ontsloten worden.

archieven.nl

Site van samenwerkende Nederlandse archieven, waar honderden kilometers archiefmateriaal zijn te doorzoeken.

Beeldbank WO2

Alle afbeeldingen van de Tweede Wereldoorlog van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Iedereen kan de beelden inzien en bestellen.

Cogis

Kennisinstituut voor de sociale en psychische gevolgen van oorlog, vervolging en geweld. De bibliotheek bevat naast gedrukt en beeldmateriaal ook digitale tijdschriften, databanken en webpagina's.

Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland

Het Digitaal Monument voor de Joodse Gemeenschap in Nederland is een monument op internet om de herinnering levend te houden aan alle mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Duitse bezetting als joden zijn vervolgd en die de Sjoa niet hebben overleefd.

Het Geheugen van Nederland - Oorlog

Digitale verzameling van Nederlandse illustraties, foto's, teksten, films en audiofragmenten. Met een aparte verzameling over het thema oorlog.

Het Illegale Parool Archief

Op deze website is het archief van de illegale (verzets)krant Het Parool te bezichtigen.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Beheert verschillende archieven van onder andere organisaties uit de Tweede Wereldoorlog.

Illegale Trouw

Hier zijn alle landelijk verspreide edities van Trouw te lezen die tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal werden gedrukt en verspreid. Deze site is totstandgekomen op initiatief en met steun van de Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers in Nederland.

Historici.nl

Site van het Huygens ING, maakt het verleden toegankelijk met bronnenpublicaties en naslagwerken.

Kamparchieven

Overzicht van archieven en collecties over Duitse kampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mede opgezet door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Nationaal Archief - Onderzoeksgids

De 25 meestgestelde vragen over de oorlogsarchieven. De gids laat zien welke archieven antwoord kunnen geven op deze vragen en geeft onderzoekstips.

Nederlands Instituut voor Beeld en geluid

In de kelders van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ligt meer dan 700.000 uur aan radio, televisie, film en muziek. U kunt media opvragen en bekijken of beluisteren bij het Instituut.

Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

Het NIOD beheert archieven van de Duitse bezetting van Nederland en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Ook heeft het een grote collectie illegale kranten en pamfletten, affiches en foto’s, boeken en artikelen.

De Oorlogsgravenstichting

Website met een register van de 180.000 Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Rode Kruis

Verzameling documenten over de oorlog in Europa en Nederlands-Indië. Met onder andere informatie over personen en materialen uit de concentratiekampen.

United States Holocaust Memorial Museum

Uitgebreide toegang tot het archief en de collecties van het United States Holocaust Memorial Museum. Er is toegang tot foto, tekeningen, audio, films etc.

Wegwijzer Archieven van de Tweede Wereldoorlog

Digitale wegwijzer naar de archieven en collecties van Nederlandse organisaties met betrekking tot het nationaalsocialisme en de Tweede Wereldoorlog in relatie tot Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Yad Vashem

Pagina op de website van het onderzoeksinstituut Yad Vashem met daarop een verzameling van hun collecties.