Arbeidsinzet

In Duitsland worden steeds meer mannen opgeroepen voor het leger. Hierdoor ontstaat er daar een tekort aan arbeidskrachten in de fabrieken. In eerste instantie lossen vrijwilligers dit op, maar er zijn er bij lange na niet genoeg. De Duitsers gaan daarom Nederlanders dwingen om in Duitsland te werken. Veel mensen duiken onder om hieraan te ontkomen. Tussen de 500.000 en 630.000 Nederlandse mannen hebben voor de arbeidsinzet gewerkt. Naar schatting overleven 30.000 Nederlandse mannen het niet.

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

[Niod, Rob Korpershoek]

Spotprent, 'meld je niet!' voor arbeidsinzet.

[Niod]

Affiche met tekst "Jongeren maakt plaats voor de ouderen! Meldt u aan voor werk in Duitschland. Inlichtingen bij de gewestelijke arbeidsbureaux. "

[Niod, M.E. de Zaaijer]

Houtsnede betreffende de Duitse arbeidsinzet met de tekst, "'Daar gaan weer de slaven, gedwongen te graven. Hun land te vernielen, de dood op de hielen."

Nationaal Comité 4 en 5 mei - Nederlandse dwangarbeiders in Duitsland

De resultaten van dit onderzoek over de herinnering aan de gedwongen tewerkstelling zijn verwerkt in een podcastserie, een reizende tentoonstelling en een publieksboek.

WO2 Onderzoek uitgelicht - Vergeten of onderbelicht?

De tentoonstelling 'Gedwongen' vertelt het verhaal van het half miljoen Nederlandse mannen dat tijdens de bezetting gedwongen werd om in Duitsland te werken. In bijna elke familie was er wel een tewerkgestelde, maar na de oorlog werd er amper over gesproken.

Nationaal Archief – Digitalisering archief Arbeidsinzet

Informatie over de archiefstukken over dwangarbeid.

Andere Tijden - Kamp Dora

In de oorlog werden Nederlanders gedwongen in de Duitse wapenindustrie te werken, ook aan de beruchte V2-raketten, midden in het Harz-gebergte.

Verzetsmuseum Amsterdam – Dwangarbeid in Duitsland

Dossier over de dwangarbeid met citaten van tewerkgestelden.