Filmselectie 4 en 5 mei

Netwerk Filmeducatie heeft een filmselectie samengesteld van korte en lange films die in het onderwijs gebruikt kunnen worden om onderdrukking en vrijheid te bespreken in de klas in aanloop naar 4 en 5 mei. De films sluiten aan bij verschillende leergebieden— van Nederlands tot Geschiedenis en Burgerschap, en zijn veelal gratis te bekijken. Aanvullend is er lesmateriaal beschikbaar voor direct gebruik.

Lesmateriaal Kamp Westerbork

Het digitale lesmateriaal wordt voor elke school op maat gemaakt. De educatieve dienst van Kamp Westerbork stelt een pakket samen waarbij sporen van Joods leven in de buurt centraal staan, van spreekbeurtpakket tot diverse verhalen. Veel materiaal is ook direct te downloaden.

Dagboek van Joseph Goebbels

Documentaire ‘het dagboek van Joseph Goebbels’ over het vernietigende effect van massamanipulatie. Ook wordt een docentenhandleiding en opdrachtenblad aangeboden.

Vergeten oorlog

Een kinderboekenreeks en online lesmateriaal over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

Arigato

Film en lesbrief over herdenken en vergeven. De Indonesische oma van Toet denkt terug aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Arigato

Film en lesbrief over herdenken en vergeven. De Indonesische oma van Toet denkt terug aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Nieuwe vrienden

Educatieve strip met lesmaterialen en training over identiteit, vriendschap, vooroordelen en discriminatie voor jongeren.

Atelier van Herinnering

Op de site vind je zo’n honderd theaterteksten die gebaseerd zijn op ontmoetingen tussen jongeren en mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. De teksten komen voort uit de vele voorstellingen van Theater Na de Dam. Naast de teksten bieden we lesbrieven aan voor geschiedenis, burgerschap, filosofie en drama.

Graven in de klei

Boek over de rol van Marokkanen bij de verdediging en bevrijding van Nederland en over vrede en vrijheid nu.