platform wo2
Tweedewereldoorlog.nl

Een portal over de Tweede Wereldoorlog met achtergrondinformatie, activiteiten, educatieve producten, musea en nog veel meer.

WO2 Musea uitgelicht 

De WO2 musea, herinnerings- en infocentra vertellen samen dat grote verhaal van oorlog, vrede en vrijheid. Niet één verhaal, maar vele honderden zijn er te vertellen. Ontdek het zelf. Plan je bezoek.

Interessant 

Vervolging van Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog in kaart gebracht
Op basis van arrestatiedata en andere bronnen visualiseert Netwerk Oorlogsbronnen het individuele lot van uit Nederland gedeporteerde Sinti en Roma.

Activiteiten en nieuws

23 juni 2021

Nieuwe editie WO2 Onderzoek uitgelicht verschenen
Deze editie gaat over corona en (on)vrijheid.Welke historische parallellen worden getrokken en om welke redenen worden die ingezet?

21 april 2021

5 mei-lezing door bondskanselier Merkel
Vanuit het Kunstmuseum Den Haag zendt de NOS de 5 mei-lezing uit via een live-verbinding vanuit Berlijn.

28 september 2020

Viering 75 jaar parlementaire democratie
De eerste bijeenkomst van de Tweede Kamer na afloop van de Tweede Wereldoorlog is herdacht in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Educatie 

Bekijk digitale lesmodules van verschillende aanbieders, boek een les door een gastspreker, bestel educatieve producten of plan een bezoek aan een museum.

Herdenken en vieren 

In het hele land zijn er monumenten, erevelden en andere gedenkplekken die herinneren aan de slachtoffers van oorlogssituaties of die symbool staan voor de vrijheid.

Musea 

Er zijn in Nederland tientallen musea over de Tweede Wereldoorlog. Ontdek de verschillende oorlogsmusea en herinneringscentra in het land.

WO2 Musea uitgelicht
De WO2 musea, herinnerings- en infocentra in Nederland vertellen samen dat grote verhaal van oorlog, vrede en vrijheid. Ontdek de honderden verhalen. Plan je bezoek.
Lees meer

platformwo2

Platform WO2 is een netwerkorganisatie waarin het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Netwerk Oorlogsbronnen, de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Liberation Route Europe en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samenwerken.
Meer over dit platform

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de activiteiten die door de Platformpartijen worden? Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief.