Zonder kennis van het verleden, geen begrip van het heden. Ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog komen onderstaande verhalen en vele andere opnieuw tot leven bij een bezoek aan een van deze musea en herinneringscentra.
Ontdek het zelf en plan je bezoek.
Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp in Nederland. De SS had behoefte aan ruimte omdat…
De Joods-psychiatrische instelling Apeldoornsche Bosch wordt in de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimt door de Duitse…
Het Verzetsmuseum bezit een van de grootste verzamelingen in Nederland over de bezetting en het verzet in de jaren…
Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden,…
Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft u bij een bezoek aan het…
Op het Nationaal Ereveld Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers, elk met een eigen verhaal. Tijdens een bezoek aan…
In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en…
Op het voormalige slagveld Overloon staat het grootste en oudste Oorlogsmuseum van Nederland! Speciale aandacht is er voor de…
Opgepakt omdat je naar de radio luistert of omdat je een spotprent tekent. Maanden of zelfs jaren de gevangenis…
Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Leusden en Amersfoort, houdt de herinnering in stand van het…
Op 4 mei 1945 capituleren de Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken op de Lűneburger Heide. Op 5…
Het Informatiecentrum ‘De Polen van Driel’ belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij het dorp Driel…
In het noorden van Limburg, enige kilometers ten zuidwesten van Venray, ligt de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Op deze…
Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder…
In de expositieruimte van het Atlantikwall Centrum in Huisduinen bij Den Helder kan de bezoeker kennismaken met het chronologische…
Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge, de dependance van het Airborne Museum…
In de vaste expositie van het Memory Museum in Nijverdal beleeft de bezoeker stap voor stap de Tweede Wereldoorlog,…
Stichting Museum Breda-Polen 1939-1945 Generaal Maczek vertelt het verhaal van de inzet van de Poolse strijders in de Tweede…
Enkele kilometers uit de Friese kust liggen de beroemde kazematten van Kornwerderzand. Het Kazemattenmuseum, onderdeel van het Atlantikwall Waddengbied, vertelt…
Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste en enige museum dat de complete geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertelt….
Achter elk van de 1394 graven op de Canadese Begraafplaats in Holten schuilt een indrukwekkend verhaal. Het ereveld op…
De Amerikaanse Begraafplaats bij het Zuid-Limburgse Margraten is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland. Deze locatie werd op…
Wie Kröller-Müller zegt, denkt al snel aan de schilderijen van Vincent van Gogh en andere moderne meesters. Voor velen…
Museon-Omniversum presenteert One Planet. Bij One Planet draait het om de aarde, de mens en duurzame ontwikkeling. Verwonder je over de schoonheid van onze planeet in One Planet Dome….
Ga terug naar de tijd van de bevrijding: Ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten.
Museum Bevrijdende Vleugels…
De periode ’40-’45 heeft diepe littekens achtergelaten in Rotterdam. Het bombardement dreunt meer dan tachtig jaar later nog steeds…
Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten ‘vertelt’ verhalen van gewone mensen in een on- gewone tijd: de Tweede Wereldoorlog. In…
Het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië,…
De presentatie van het Fries Verzetsmuseum is te zien op de tweede verdieping van het Fries Museum. De opstelling…
In de prachtig gerestaureerde villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen in september ’44, beleef je de wereldberoemde…
Dit scheermes van Kornelis Louwerse is een tastbare herinnering aan de slachtoffers van het bombardement op Westkapelle.
Kornelis Louwerse is…
Overzicht met tentoonstellingen en activiteiten in het hele land
Mantelpakjes van vermaakte herenkostuums, jurken van meelzakken en trouwjurken van parachutestof. Met creativiteit, hergebruik en improvisatie proberen de Nederlandse vrouwen er tijdens de bezetting mooi uit te blijven zien. Er ontstaat een nieuw modebeeld. De expositie is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam.
Het Airborne Museum heeft gastconservatoren gevraagd stukken uit de vaste collectie te kiezen met een voor hen sterke connectie met de geschiedenis van de Slag om Arnhem.
Tentoonstelling in Betuws Oorlogsmuseum The Island over zowel Poolse en Amerikaanse parachutisten alsmede de Britse Infanterie die in 1944 hebben gevochten in de Betuwe.
Een kajak, in 1943 gebouwd door de 17-jarige Pieter Timmerman uit Winterswijk, met het idee te ontsnappen naar Engeland.
De ziekenhuisrekening van Albert Deuss voor het laten verwijderen van een kogel onder zijn ribben, waardoor hij geraakt was tijdens een ontsnappingspoging.
Kleed met een terugblik in tekeningen op het dagelijks leven in het Japanse interneringskamp Kramat door de veertienjarige Lola Michon.
Schroef waarmee door gevangenen inscripties werden gemaakt in de muren van een van de dodencellen in het Oranjehotel.
Slat grille Willys-Overland Jeep 1941, een van de 5.000 Jeeps in deze bijzondere uitvoering, te zien bij de speciale jeeptentoonstelling in Oorlogsmuseum Overloon.
In het blikje – niet groter dan een blikje tomatenpuree – paste de hoeveelheid water die voor iedere opvarende drie maal per dag beschikbaar was, voor drie weken lang, dobberend in de oceaan.
Herinneringsbord gewijd aan Loes van Overeem, Rode Kruismedewerkster die het lot van de gevangenen verbeterde in Kamp Amersfoort.
Zwemvest gedragen door een vluchteling die in 2015 de Middellandse Zee overstak van Turkije naar Lesbos, Griekenland.
Na de bevrijding ontvangen 30.000 kinderen bij een feest in de Rotterdamse Kuip lekkers en eenvoudig speelgoed, onder andere deze pop.
Zoals bijna overal gebeurt, geven inwoners op Oostkapelle vorm aan hun eigen herinnering aan de bevrijding, zoals aan deze bijzondere beschilderde handgranaat.
De typemachine waar verzetsvrouw Coba Veltman de oproep tot de Februaristaking op typte.
Poëziealbum van Loekie Blazer (1936) met een tweetal versjes in het Hebreeuws van twee Canadese soldaten van de Jewish Brigade.
Een tastbare herinnering aan de overval van het gewapend verzet op de Blokhuispoort in Leeuwarden, waarbij 51 gevangenen worden bevrijd.
Ringetje van vliegtuigglas, gemaakt in Kamp Westerbork door kampgevangene Virry de Vries Robles ter herinnering aan ‘haar’ Canadese bevrijder.
De feestrok van Nelly de Lange-de Niet, voormalig gevangene van Kamp Vught, met data van haar gevangenschap en bevrijding.
De WO2 Museumcampagne 2021 is een initiatief van de Stichting Musea- en Herinneringscentra ’40-’45, de LRE Foundation (Stichting Liberation Route Europe) en Netwerk Oorlogsbronnen
Mede mogelijk gemaakt door: vfonds, de WO2 Musea en partners Platform WO2